LJUBAV NA PRVI POGLED: Em postoji, em je bolja od kokaina

Ako su vas do sada uveravali kako ljubav na prvi pogled jednostavno nije moguća - znajte da su vas lagali. Naučnici imaju i dokaze za to

  • 2

Rezultati najnovijeg istraživanja naučnika Univerziteta Sirakuza u Njujorku pokazali su da je za zaljubljivanje u nekoga dovoljna petina sekunde. Međutim, to nije sve. Stručnjaci tvrde da takav vid zaljubljenosti proizvodi isto ushićenje kao i uzimanje kokaina.

Zavoleti nekoga na prvi pogled zaista je moguće, jer je potrebno svega nekoliko milisekundi da materije zadužene za izazivanje euforije preplave mozak nakon uočavanje prave osobe.

Prvi nalet ljubavi stimuliše 12 različitih delova mozga, koji počinju da otpuštaju hemikalije za pozitivna osećanja kao što su dopamin, oksitocin i adrenalin. Iste te hemikalije luče se i uzimanjem doze kokaina. To znači da je osećanje zaljubljenosti slično onom koje doživljava uživalac prvoklasne droge.

- Rezultati istraživanja potvrđuju da ljubav ima naučnu osnovu. Međutim, nameće se pitanje: zaljubljuje li se srce ili mozak? Ja bih lično rekla mozak. Ipak, i srce je povezano sa formiranjem složenog pojma zvanog ljubav – izjavila je profesorka Stefani Ortig, autorka rada na temu zaljubljivanja.

Studija je, takođe, pokazala da različite vrste ljubavi utiču na različite delove mozga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA