Zašto žene u dugoj vezi gube seksualnu želju?

Novo istraživanje samo je potvrdilo ono što većina zna iz iskustva - dame s vremenom počinju da gube volju za seksom za razliku od muškog dela populacije

  • 2

Iako su rezultati obeshrabrujući za sve parove koji su zajedno duži vremenski period, istraživači tvrde da je saznanje da kako vreme prolazi žene manje žele seks veoma korisno za obe strane u svakoj heteroseksualnoj vezi.

Istraživači sa Univerziteta Guelf u Ontariju ispitivali su parove koji su bili u vezi od jednog meseca do devet godina. Nedvosmisleno je potvrđeno da žene iz meseca u mesec sve manje zanima seks sa partnerom sa kojim su u vezi. Muškarci zato nemaju tih problema. Njihova želja i volja ne trpi ovakav pad.

Ovakva situacija, koja je realna ali za muški rod ne baš prijatna, može se objasniti hormonima i evolutivno. Za razliku od žena, muškarci mogu da imaju na hiljade potomaka. Žene ne, i veoma su usmerene na brigu o svojoj malobrojnoj deci.

- Uticaj nivoa testosterona u krvi oba pola na seksualno interesovanje još je tema istraživanja - rekla je Sara Marej, autor ovog kanadskog istraživanja.

Kada emotivna veza iz strasne (početne) faze pređe u narednu (koju neki nazivaju "sažaljevajuću“), volju za seksom gube oba pola. To je sasvim prirodno. Ipak, kod muškaraca je manje izraženo.

- Žene u vezi ili braku moraju da se osećaju voljeno, zadovoljno, sigurno i moraju da imaju vremena za opuštanje i igru, jer je to jedini način da se osećaju seksi i poželjno. Zvuči komplikovano, ali tako je - tvrdi Marejeva.


Veliki broj žena koje traže pomoć od psihologa kao glavni problem navode upravo ovaj - nemaju volju za seksom. Stručnjaci smatraju da dame imaju velika očekivanja od seksa, ali realnost ih ubedi u suprotno što su duže u vezi. Žene maštaju o tome da njihova veza i posle nekoliko godina sačuva istu strast kao na samom početku, što se ne dešava. Razočaranje je onda neminovno.

A muškarci? Postoji teorija da i oni vremenom gube seksualno interesovanje, ali to ne priznaju. Da li je u pitanju narušavanje njihovog mačo ugleda, srozavanje muškosti i potencije, pitanje je. Činjenica je da se oni ne žale na nedostatak volje za seksom.

Kako izaći na kraj sa ovakvim problemom? Kako održati žensku volju i želju za seksom kako veza odmiče? Psiholozi iz iskustva savetuju parovima da češće “kradu” vikende i osamljuju se, da unapred planiraju romantične večeri, da pričaju otvoreno o svom seksualnom životu, željama, maštanjima, da se vere i venčavaju, a teatralno intimnim trenucima obeležavaju važne datume, u toku seksa preuzimaju različite uloge i igraju se, što je odličan način da jedno drugo dobro upoznaju. Seks, baš kao i sve u životu, traži trud i ulaganje ukoliko iz njega želite maksimum i potpuno uživanje.

(BizLife.rs; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    12. februar 2013 | 20:45

    Ne gube samo zene, gube i muskarci itekako!

  • darke

    13. februar 2013 | 02:44

    Nemir, je najodgovorni za emotivno stanje zena, stanje duha odvojeno je od fizickih i emocijonalnih potreba! nepostoji resenje za taj problem !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA