SILIKONI SVE JEFTINIJI: Do novih grudi za 1.500 evra, punjenje usana 200 evra!

Srbiju sve češće nazivaju svetskom destinacijom medicinskog turizma. Cene plastičnih operacija padaju, a broj urađenih intervencija raste bez obzira na nezaposlenost i nemaštinu

  • 10

Cene estetske hirurgije u Srbiji sve su niže, pa se bujne grudi na "plastičnom tržištu" mogu ugraditi već za 1.500 evra, dok se cene punjenja usana kreću od 200 do 500 evra,  što je mnogo jeftinije nego ranije.

Iako ni te sume nisu zanemarljive, naše žene ne prezaju čak ni od toga da zarad lepote za nove silikonske implantate podignu kredit u banci.

Bez obzira na nizak životni standard, nezaposlenost i nemaštinu, sve je veći broj Srpkinja koje se odlučuju na povećanje poprsja kako bi postalo što bujnije. Godišnje se ovoj operaciji u svetu podvrgne oko miliona žena, od čega 3.000 žena iz Srbije.

Pacijentkinje su uglavnom devojke ili sredovečne žene, koje nezadovoljstvo fizičkim izgledom žele da poprave uz pomoć hirurškog skalpela. Što se grudi tiče, nudi se mogućnost odabira čak 400 oblika i veličina implantata, a od hirurga i njihove tarife zavisi cena ugradnje silikona.

Najpopularniji su svakako implantati koji sadrže silikonsko punjenje iako su od 1992. do 2006. godine bili zabranjeni zbog mogućih komplikacija koje se dešavaju ukoliko implantat procuri.

Današnji hirurzi se "zaklinju" u kvalitet svojih silikona. Ipak, kako biste bili sigurni da su rizici zaista minimalni, raspitajte se o vrsti silikona koji vaš doktor koristi. Takođe, nikako ne pristajete na umetke marke "Poli Implant Protezis", ozloglašene PIP silikone, koji su pre dve godine okarakterisani kao otrovni jer izazivaju rak dojke.


Operacija uvećanja grudi je druga najpopularnija plastična operacija nakon liposukcije, a prva ugradnja silikonskih implantata urađena je još 1962. Žene u Srbiji mogu da biraju između različitih metoda ugradnje silikona, pa se mogu opredeliti za submamarnu metodu, ali i za pazušni pristup ugradnje implantata. Plastični hirurzi upozoravaju na to da submamarna metoda ostavlja veći ožiljak, ali da grudi izgledaju prirodnije i lepše.

Druga metoda, koja se vrši rezom ispod pazuha, ostavlja manje, praktično nevidljive tragove, ali krajnji proizvod vrlo jasno govori da nisu u pitanju prirodne već vrlo uočljive veštačke grudi. Od veličine ožiljka koji ostaje zavisi i cene estetskog zahvata, pa se za submamarnu metodu mora izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra, dok je pazušni pristup nešto skuplji i može se uraditi već za 2.250 evra.

Kad govorimo o uvećanju usana, isto kao i kod grudi, postoje razne metode da dođete do željenih rezultata. Uvećanje se vrši pomoću prirodnih ili sintetičkih materijala. Što se tiče prirodnih materijala, žene se najčešće odlučuju na ubrizgavanje sopstvene masti, što je intervencija koja košta oko 250 evra, dok su sintetička punjenja dostupna u raznim oblicima, a najpopularniji su hijaluron, kolagen i silikon koji vas mogu koštati od 200 do 500 evra.

Neretko se dešava da neki od materijala izazivaju alergijske reakcije, pa treba voditi računa o mogućim posledicama. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, a zavisi od prirode punjenja. Procedura je laka, a nakon ubrizgavanja sledi oblikovanje preparata do željenog oblika.  Međutim, često žene nisu zadovoljne krajnjim proizvodom, a s obzirom na to da se radi o trajnim metodama, dva puta razmislite pre nego što se odlučite na ozbiljnu intervenciju na svom licu.

Žene koje su na korak od plastične operacije treba da budu svesne činjenice da plastični zahvati nikad nisu u potpunosti bez rizika. Pored komplikacija na koje, po pravilu, budu unapred pripremljene, trebalo bi da budu svesne i komplikacija koje se ređe pominju.

Većina žena odlučuje se na operaciju zbog nedostatka samopouzdanja i ličnog nezadovoljstva sopstvenim izgledom. Međutim, pitanje je koliko hirurške intervencije mogu da pomognu u poboljšanju mentalnog zdravlja i da li veće grudi donose i veće zadovoljstvo životom. Ukoliko nemate odgovor na to pitanje, razmislite još malo pre nego se odlučite na ovako krupan korak.

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jecka

    27. april 2013 | 00:09

    Ih, ne napisase koliko kosta smanjivanje grudi

  • Nis

    27. april 2013 | 07:51

    Punjenje bulje besplatno

  • sladjana

    27. april 2013 | 07:51

    Samo napred devojke,moja sestra od tetke je pre 6-7 god ugradila da bi pre god dana dobila rak dojke i posle operacije se prosirio na pluca trenutno ima 6 komada na plucima bori se za zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA