Zašto se kod žena javlja menopauza?

Najnovija kontroverzna naučna teorija tvrdi da se menopauza kod dama u srednjim godinama razvila kao svojevrsni odbrambeni mehanizam zbog čežnje muškog roda za mlađim ženama

  • 1

Ako je verovati stručnjacima, krivci za valunge i promene raspoloženja u menopauzi su prevrtljivi muškarci! Naučnici veruju da je pripadnicima jačeg pola usađeno u podsvest da neprestano moraju da pokušavaju da šire svoje gene i prave potomstvo. Zato oni pre svega žele da imaju odnose s mlađim ženama, jer su plodnije, što za posledicu ima da izbegavaju svoje vršnjakinje i starije dame.

Najnovija studija ide još dalje i u njoj se tvrdi da su muškarci u stvari uzrok što žene u srednjim godinama gube plodnost. Navodno, to je odbrambeni mehanizam, jer oni preferiraju da imaju seksualne odnose isključivo s mlađim ženama.

 

Profesor Rama Sing s Mekmaster univerziteta u Kanadi smatra da je menopauza nastala kao evolutivni način na koji žena prihvata surovu činjenicu da muškarci više ne žele da imaju decu s njom. Tako dolazi do toga da se reproduktivna sposobnost, a samim tim i seksualna želja, gube kao nešto nepotrebno.

- Urođeni afinitet muškaraca prema mlađim ženama kriv je za pojavu menopauze - rekao je profesor Sing.

Naučnici koji neprestano istražuju kako da produže plodnost žena veruju da bi, da dovoljan broj generacija muškaraca nije pokazivao veći interes za mlađim partnerkama, žene današnjice mogle da rađaju tokom čitavog života. Ženke šimpanze, najbliži čovekovi rođaci, mogu da imaju decu čak i u dubokoj starosti. Međutim, kod ljudi, neke žene uđu u menopauzu već u četrdesetim godinama svog života, a prosek godina početka ove životne faze je 52.

Sing tvrdi da bi isto tako i muškarci, da su žene te koje preferiraju mlađe muškarce i da su odbacivale starije partnere, takođe razvili vlastitu menopauzu, gubeći plodnost. Kontroverzna teorija već je privukla veliki broj kritičara koji tvrde da je gubitak plodnosti kod žena i dalje misterija i da se ne može objasniti na jedan tako seksistički način.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    15. jun 2013 | 01:11

    Bože koja glupost....žene gube na plodnosti u kasnijim godinama,jel ne bi mogle da iznesu trudnoću kao mlada osoba,niti da se o bebi brine na adekvatan način....pa zamislimo kad bi baba mogla da radja???? još ako je gluva,ili ćorava??? kako bi ona mogla da se adekvatno brine o bebi i da je čuva??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA