Žene, menjate li prezime nakon udaje?

Nekada se podrazumevalo da mlada uzima muževljevo prezime. Međutim, danas je sve više žena koje ili zadržavaju svoje devojačko ili dodaju i muževljevo prezime

  • 35

I dok se ranije podrazumevalo da žena prilikom ulaska u brak uzima prezime svog budućeg muža, danas su takve situacije sve ređe. Naime, sve je više žena koje prilikom udaje zadržavaju svoje ili uzimaju pored svog i muževljevo prezime.

Razlozi zbog kojih je to tako pojašnjeni su zahvaljujući istraživanjima koje je pokazalo kako moderne tehnologije u velikoj meri utiču na to. Naime, pored promene prezimena u ličnoj karti, pasošu i drugim dokumentima, većina žena razmišlja o promeni imena kako na Fejsbuku, Tviteru tako i na Instagramu i Gmail-u. S obzirom da tako nešto nije uvek jednostavan proces, baš zbog toga se većina žena odlučuje da zadrži svoje prezime, kako u realnom, tako i u virtuelnom svetu.

Promena imena na društvenim mrežama se odrađuje vrlo lako, tako da to ženama ne predstavlja neki veliki problem, ali platforma Gmail-a i još nekih internet sajtova zahteva veća informatička znanja kako bi se stara e-mail adresa promenila u novu, a da se pritom zadrže svi kontakti i da se ne izgubi veza s ljudima s kojima se komuniciralo preko stare adrese.

Baš zbog toga veliki broj žena već unapred otvara adrese sa novim prezimenom, za slučaj da ih dečko zaprosi. Ma koliko to čudno zvučalo, izgleda da je promena prezimena na globalnom nivou postala zaista velika stvar. U svetu je čak zabeležen slučaj kada je cela kompanija, u kojoj je buduća mlada radila, pomagala u digitalnim promenama njenog prezimena na raznim sajtovima na kojima je bila ulogovana.

Šta vi mislite o ovom modernom pravilu? Da li biste zarad modernih tehnologija zadržali svoje ili biste pak uzeli muževljevo prezime?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja F.

    8. oktobar 2013 | 22:56

    Zarad modernih tehnologija ne bih zadrzala svoje prezime, ali zbog sebe naravno bih. Ja sam ta i ta, zasto bih primila necije tudje prezime? Pa ni muskarci ne primaju zenino prezime. Udala sam se prije 17 godina i nije mi padalo napamet da mijenjam prezime, a to je za svu rodbinu bilo neshvatljivo, kao da sam trebala da se stidim toga!

  • Bebi

    8. oktobar 2013 | 23:16

    To je deo nase tradicije i ako nije zasmetalo nasim majkama i bakama a sto bi nama.Zasto dete nosi ocevo prezime ako bi tako gledali.Ne volim pomodarstvo bas.

  • Zena

    9. oktobar 2013 | 00:42

    Najgore je sto mnogi to opravdavaju obicajima. E pa 21. je vek, zene se udaju kasnije, a ne sa 15 kada ni same nemaju identitet pa da uzimaju necije prezime, zbog cega je taj obiacj i nastao. Danas se zene skoluju, postaju neko i nesto i identifikuju se svojim imenom i prezimenom, samostalne su, zasto bi uzimale tudje prezime? Muz je partner i nije vise zaduzen za njenu egzistenciju pa da mora da mu pripada i potiskuje svoje poreklo.Dosta je sto deca nose ocevo prezime. I to im je puno, ne radjaju ih oni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA