ŽENE, ŠTA TO RADITE? Kod ginekologa se ne ide samo kad zagusti!

Prema najnovijim podacima pripadnice nežnijeg pola u Srbiji nisu svesne koliko je za zdravlje njihovih polnih organa važno da redovno odlaze na preventivne ginekološke preglede čak i kada se osećaju sasvim dobro

  • 6
Seksi štikle Foto: wallpaperhdfree.com

Tokom oktobra sprovedena je onlajn anketa „Briga o zdravlju“ koja je pokazala da ginekolozi svoje pacijentkinje ne savetuju dovoljno o preventivi. Čak 75 odsto dama nikad nije dobilo preporuku za ovu vrstu pregleda u poslednje tri godine.

Upitnik je sproveden u okviru projekta koji se bavi očuvanjem ženskog reproduktivnog zdravlja „Kalendar mog zdravlja“, a namenjen je ženama od 18 do 65 godina. Ovo je posebno osmišljen SMS servis, kojim se žene informišu i edukuju o načinu očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, ali i podsećaju o terminu i važnosti redovnog preventivnog ginekološkog pregleda i pregleda grudi.

Od 100 ispitanica, više od polovine je bilo uzrasta između 21 i 35 godina, kada je ključno redovno ići na preventivne preglede zbog rizika od javljanja raka dojke ili raka grlića materice.

- Trećina žena ide na pregled samo ako se ukaže potreba za tim, kad ih nešto zaboli i više veruju privatnim nego državnim klinikama, iako su ove druge skuplje. Takođe, izjavile su da im je najbitnije da je lekar ljubazan, predusretljiv i uvek dostupan. Ovim projektom ćemo, nadam se, uspeti da dođemo do nekog rešenja koje će zdravstveni sistem učiniti pristupačnijim i boljim za žene kako bi redovnije brinule o svom zdravlju - kaže dr Vojislav Stojšin, autor ovog projekta.

Veliki broj ispitanica, njih preko 80 odsto, smatra da država ne zadovoljava sve njihove potrebe kada je u pitanju zdravlje.

- Verujemo da će ovaj projekat doprineti da, za većinu žena, redovna kontrola i odlazak ginekologu postanu navika umesto, kao što je nažalost praksa, da to čine samo kada imaju tegobe – kaže Snežana Radočaj.


Više o projektu možete pronaći na www.kalendarmogzdravlja.rs i na Fejsbuk stranici www.facebook.com/kalendarzdravlja.

(Promo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovana

    3. novembar 2013 | 14:30

    Dva puta godišnje kod ginekologa , dva puta godišnje na ultrazvuk grudi . Nije mi teško i ne mrzi me , prvenstveno zbog sebe pa zbog svoje dece . Ako vec nemate da platite privatno idite u Dispanzer za žene . Prekontrolisite se ! Nije to vise toliko tabu tema . Nije ni opravdanje da nemate vremena ... Nemam ga ni ja pa zakazem i odem .

  • Ivana

    3. novembar 2013 | 14:43

    Idem redovno na ultrazvuk i pregled,svakih 6 meseci....

  • Mala od skandala

    3. novembar 2013 | 22:03

    Tu sam redovna,skakih 6 meseci kontrolisem sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA