WINAMP: Istorija najpoznatijeg MP3 plejera na svetu koji ide u penziju (VIDEO)

Svima nam je poznata tužna sudbina jednog od najboljih muzičkih plejera ikada. U njegovu čast otkrivamo zanimljive detalje iz njegovog petnaestogodišnjeg života

  • 3

Počeo je sa radom 21. aprila 1997. godine. Tokom ovih 15 godina bio je jedan od najpopularnijih plejera na svetu. Na žalost mnogih, Winamp odlazi u penziju 20. decembra 2013. godine.

Iako je Winamp bio besplatan plejer, kompanija u čijem je sada vlasništvu "AOL" , je od osnivača "Nullsoft-a" otkupila sva prava za 80 miliona dolara.

Krajem devedesetih puštanje muzike bilo je nezamislivo bez njega. Kako se muzička industrija menjala i kako je internet uzimao svoj deo, Winamp je polako počeo da gubi. Problemi koji su doveli do njegovog gašenja nisu od skoro.

AOL je davao sve od sebe da održi Winamp. Lansiranjem aplikacije za Android i WinampSync za Mac očekivali su da se vrate na velika vrata, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući.

Čak i ako niste koristili ovaj plejer, sigurno ste čuli poznati MP3 džingl: " Winamp, it really whips the Llama's ass". Fora kojoj smo se svi smejali kada smo prvi put pokretali plejer.

Džingl je snimljen još 1997. godine kada je Winamp prvi put izbačen u javnost. Preko noći postaje popularan, i kompanija se odlučuje da za svoju maskotu uzme lamu. To je dovelo do rođenja maskote Majka Lame (Mike the Llama).

Winamp možda nestaje 20. decembra, ali će lama i njen čuveni džingl zauvek odzvanjati u našim mislima.

(M. Đ)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Djoka

    22. novembar 2013 | 02:12

    Istorija će valjda iznedriti winamp još koji put! Nećeš ti vinampe tako lako dodeš!

  • ja

    22. novembar 2013 | 09:02

    zaboraviste napisati da potiče iz hrvatske

  • Skituljko

    22. novembar 2013 | 13:47

    Mozda nije sasvim kraj winampa,pojavila se vest na jednom IT portalu da ce mozda Microsoft da ga kupi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA