FRANCUSKA: Trijumf desnice na izborima (FOTO)

Opozicione partije osvojile su 47 odsto glasova na lokalnim izborima dok su socijalisti predsednika Fransoa Olanda i njihovi saveznici osvojili samo 38 procenata

  • 2

Na lokalnim izborima u Francuskoj socijalisti predsednika Fransoa Olanda i njihovi saveznici osvojili su samo 38 odsto glasova, dok su opozicioni konzervativci osvojili 47 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati prvog kruga glasanja.

U prvom krugu glasanja, juče održanom, zabeležena je rekordno niska izlaznost od 65 odsto, prenela je agencija Rojters.

Među desničarskim strankama, koje su izbile na čelo, Unija za narodni pokret (UMP) sa savezničkim Novim centrom osvojila je najveći broj glasova - oko 44,6 odsto, navodi francuska štampa.

Predsednik UMP, partije desnog centra, Žan-Fransoa Kope rekao je danas da ta stranka neće ulaziti ni u kakav savez sa Nacionalnim frontom i pozvao birače krajnje desnice da u drugom krugu izbora, u nedelju 30. marta, glasaju za kandidate UMP, prenosi list "Parizjen".

Ekstremno desničarski Nacionalni front Marin Le Pen osvojio je oko pet odsto, što je vrlo visok broj nacionalnih glasova u srazmeri sa izlaznošću glasača.

Antiimigraciona partija Le Penove vodi u najmanje šest francuskih gradova posle prvog kruga glasanja, a osvojila je čak i najveći broj glasova u bivšem rudarskom gradu Enin-Bomonu, poznatom kao tvdom uporištu socijalista.

Tako dobar rezultat Nacionalnog fronta britanska agencija objašnjava time da su glasači želeli da kazne francuskog predsednika Fransoa Olanda, jer nije uspeo da reši problem nezaposlenosti.

Drugi krug glasanja na lokalnim izborima biće održan u nedelju, 30. marta.

Premijer Franucke Žan Mark Ero pozvao je glasače da podrže svakog kandidata koji se nalazi u najboljoj poziciji da pobedi rivale iz Nacionalnog fronta u drugom krugu glasanja.

Le Pen je izjavila da nije zainteresovana za biračke paktove sa glavnim desničarskim partijama čak i kada bi to njenoj partiji donelo veću prisutnost u gradskim većima.

Ako partija Le Penove uspe u drugom krugu da pobedi u još tri grada, onda će oboriti svoj rekord iz 1995. godine kada je ušla u tri gradska veća i zatim u četvrto dve godine kasnije.

Iako je reč o lokalnim izborima, njima se pridaje veliki značaj budući da su prvi od dolaska na vlast lidera socijalista Olanda pre dve godine i očekuje se da će pokazati raspoloženje birača u celoj zemlji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA