PITAMO VAS: Da li ste za vraćanje Odbrane i zaštite u škole?

U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci planirano je uvođenje nastave na kojoj bi stariji srednjoškolci dobili osnovna znanja o sistemu odbrane

Srednjoškolci bi uskoro mogli da dobiju novi predmet, po ugledu na nekadašnju Odbranu i zaštitu, a koji bi bio prilagođen ulozi i zadacima Vojske Srbije.

 

U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci, planirano je uvođenje nastave na kojoj bi stariji srednjoškolci dobili osnovna znanja o sistemu odbrane, a osnovni razlog za razmišljanje o povratku ovakvog predmeta u srednje škole, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih.

 

- Izvesno je da bi težište u tom učenju bilo na civilnoj zaštiti i samozaštiti - od pružanja prve pomoći povređenima, preko zaštite od nuklearnog, hemijskog, biološkog i terorističkih dejstava, do prepoznavanja ubojnih sredstava i postupanja sa njima - kažu iz Ministarstva odbrane.

 

 

Iz ovog ministarstva kažu da je inicijativa za obrazovanje o sistemu odbrane u srednjim školama, povezana sa edukacijom srednjoškolske omladine o povećanju opšte bezbednosti, očuvanju materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od svih oblika ugrožavanja.

 

Iako bi predstavnici ovog ministarstva, u skorijem vremenskom periodu trebalo da se susretenu sa predstavnicima Ministarstva prosvete kako bi se razgovaralo o ovom predmetu, prosvetari još uvek ne izlaze sa svojim stavom o uvođenju ovog predmeta. Ministarstvo prosvete ne odgovara ni na pitanje kako je zamisljen ovaj predmet, kao ni da li bi se predmet učio kao obavezan, ili kao izborni.

 

 

Direktori beogradskih gimnazija, kao da su u nekom strahu, najčešće ne žele da komentarišu mogućnost uvođenja ovih nastavnih jedinica. S druge strane, škole iz unutrašnjosti mnogo su otvorenije po ovom pitanju.

 

Direktorka niške gimnazije "Bora Stanković" Ljiljana Zlatanović smatra da ne bi bilo loše uvesti ovkav predmet, kao izborni, jer se danas deca susreću sa raznim izazovima na koje ne umeju da odgovore".  Ona veruje da bi im ovakva znanja olakšala svakodnevnicu.

 

Šta vi mislite, treba li uvesti ovakav predmet u naše škole?

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA