KO JE KRIV? Maloletnici u kandžama alkohola sve brutalniji

Istraživanja su pokazala da je Srbija četvrta u Evropi po potrošnji alkohola, dok mladi u Srbiji piju mnogo više nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama, ali i da se ne poštuje zakon o zabrani točenja alkohola, kao i da se kontrolom bave različite inspekcije, te da na kraju ispadne da nijedna nije odgovorna

  • 6

Saobraćajne nesreće, tuče i ubistva vršnjaka u kafićima na rođendanskim žurkama, često su posledica prekomernog konzumiranja alkohola kod mladih.

Istraživanja su pokazala da je Srbija četvrta u Evropi po potrošnji alkohola, dok mladi u Srbiji piju mnogo više nego njihovi vršnjaci u drugim zemljama, ali i da se ne poštuje zakon o zabrani točenja alkohola, kao i da se kontrolom bave različite inspekcije, te da na kraju ispadne da nijedna nije odgovorna.

Zakonom o zaštiti potrošača jasno je rečeno da se alkohol ne sme prodavati maloletnicima u radnjama i točiti u kafićima, ali se toga retko ko pridržava, saglasni su sagovornici Tanjuga.

- Kako saznajem od mladih ljudi, a i sam sam svedok, da se zakon koji zabranjuje prodaju alkohola maloletnicima ne poštuje u meri u kojoj bi trebalo da se poštuje - rekao je Tanjugu direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Aleksandar Vujošević.

On naglašava da nijedna prohibicija nije donela rešenje problema, ali da se zakon mora poštovati, jer mlad čovek nije svestan posledica brzog opijanja po njegovo zdravlje, ali i za okruženje.

Vujošević upozorava da kod mladih u Srbiji postoji ozbiljan problem sa prekomernim konzumiranjem alkohola i da su nedavno imali poziv iz jedne beogradske srednje škole gde su učenici pili na času.

- Mladi piju specifično, piju brzo, na eks po nekoliko čaša alkohola za redom i još dok nisu svesni da će taj alkohol da ih stigne upadaju u stanja u kojima ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje. Onda dolazi do tuča, ubistava, saobraćajnih nesreća zbog vožnje u pijanom stanju - objašnjava Vujošević.

On kaže da su svi zatajili - porodica, škola, društvo, država, ali da se pomak može napraviti kontinuiranom edukacijom mladih i to kod su u osnovnoj školi, jer je kod srednjoškolaca već formiran stav prema alkoholu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Nikolić kaže da je zabrana točenja pića maloletnim licima u kafićima i diskotekama predviđena zakonom, ali da je izostala njegova primena.

- Inspekcijski nadzor kod nas danas je glavni problem. Više se ne zna ko je za šta nadležan. Ovde se prepliću nadležnosti tržišne, turističke, poljoprivredne inspekcije. Međutim, kada više inspekcija ima nadležnost u jednom slučaju, onda je nema niko - rekao je Nikolić Tanjugu.

On dodaje da se NOPS zalaže za formiranje generalnog inspektorata, tako da jedan inspektor ima ovlašćenja da kontroliše sve.

Grad Beograd je doneo odluku da se alkoholna pića u trgovinama ne prodaju od 22 do 6 sati ujutro u cilju, kako su naveli, zaštite života, zdravlja i bezbednosti građana.

U beogradskoj Komunalnoj policiji kažu da su tokom prošle godine iskontrolisali 274 objekta, u vezi sa zabranom prodaje alkohola posle 22 sata, i da je izrečeno ukupno 137 novčanih kazni.

- Visina kazne je 20.000 dinara za pravna lica i preduzetnike i 5.000 dinara za odgovorno lice. Za 119 objekata podneti su zahtevi sudiji za prekršaje - navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Od početka godine, nastavljaju oni, izrečene su tri novčane kazne i podnet je jedan zahtev sudiji za prekršaje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    25. mart 2014 | 17:06

    Roditelji sta vam rade deca u ovom trenutku? Da li znate? Vise vremena i energije ulozite u vasu decu! Dete je ogledalo roditelja

  • Bruka

    25. mart 2014 | 17:40

    Deca su ogledalo države.! Dajte im posao pa onda pričajte..

  • Raša

    25. mart 2014 | 23:38

    Deca su pametna! Oni mnogo bolje shvataju da je ovde sve otišlo bestraga i to ublažavaju kako znaju i umeju. Džaba dalja filozofija. Nema srećnog života ovde i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA