Berlin poručio Timošenkovoj da bira reči

Timošenkova je Nestoru Šufriču, bivšem zameniku sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost u telefonskom razgovoru rekla da u Ukrajini ostaje osam miliona Rusa i da na njih treba pucati iz atomskog oružja

  • 12

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, izjavio je danas povodom snimka izjave pripisane bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko po kojoj bi na Ruse u Ukrajini trebalo pucati iz atomskog oružja, da postoje ograničenja u jeziku i mišljenju koja ne treba prelaziti.

- Uprkos svom protivljenju ruskim akcijama i svim razlikama u mišljenju čak i od ključne važnosti, postoje granice u jeziku i mišljenju koje se ne smeju preći - rekao je Zajbert, a prenosi Rojters.

- Slike i ideje o nasilju, jasno, mnogo prelaze tu granicu - rekao je on na konferenciji za novinare.

Navodeći Zajbertove reči da političari treba da biraju reči kada pričaju o trenutnoj situaciji u Ukrajini, Itar-Tas prenosi i izjavu eksperta Socijaldemokratske partije Nemačke za spoljnu politiku, Nilsa Amena, u kojoj je rekao da bi Hrišćansko-demokratska unija i kancelarka lično trebalo da iskoriste njihove dobre veze i utiču na Timošenkovu.

Bivša premijerka je oktobra 2011. bila osuđena na sedam godina zatvora za prekoračenje ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o gasu sa Rusijom, a od 9. maja 2012. lečila se u harkovskoj bolnici pod stražom.

Nove ukrajinske vlasti oslobodile su je 22. februara ove godine, posle čega je ona otišla na lečenje par nedelja u berlinsku kliniku "Šarite".

Mediji su preksinoć preneli da je na internetu postavljen snimak njenog telefonskog razgovora sa poslanikom Partije regiona u ukrajinskoj skupštini i bivšim zamenikom sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Nestorom Šufričem.

Timošenko je juče priznala na njenom nalogu na društvenoj mreži Tviter da je razgovarala sa Šufričem, ali tvrdi da je deo razgovora o osam miliona Rusa u Ukrajini montaža.

Međutim, agencije su prenele da je bivša premijerka upućivala psovke na račun Rusa, a da ženski glas sa dvominutnog snimka sličan njenom. Na snimku se pominje da u Ukrajini ostaje osam miliona Rusa i da na njih treba pucati iz atomskog oružja.

- Razgovarali smo, ali o osam miliona Rusa u Ukrajini je montaža. Ja sam zapravo rekla da su Rusi u Ukrajini, Ukrajinci. Pozdrav Federalnoj službi bezbednosti. Izvinite na psovanju - napisala je ona.

Šufrič na snimku govori da su on i njegov sin rezervni oficiri i da će u slučaju pogoršanja situacije uzeti oružje i ići da brane zemlju, a tokom razgovora čiji sadržaj su preneli ruski mediji i Timošenkova kaže da je spremna da uzme automat i "koka te vražje kasape" (što je pogrdan šovinistički naziv Ukrajinaca za Ruse), zajedno sa njihovim rukovodiocem.

- Nadam se da ću aktivirati sve svoje veze, podići ceo svet čim uspem da od ove Rusije ne ostane ni spržena zemlja - govori ženski glas koji se pripisuje Timošenkovoj.

Kremlj nije želeo da komentariše snimak sa interneta, ali je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Dume, Aleksej Puškov rekao da izjave liderke Otadžbine o Rusima u Ukrajini predstavljaju sasvim neobičan početak izborne kampanje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexa

    26. mart 2014 | 23:48

    Ahahahaha malo se zanela pomislila da ona njima treba :-) pa nisu ni ovi iz EU ludi da izginu ko macici zbog njenog dugackog jezika

  • Sveeeeeee

    27. mart 2014 | 00:14

    Ova ista kao danica draskovic......

  • Lik

    27. mart 2014 | 01:14

    Nekad sam mislio da bih te razvalio od...a sad sam siguran da bih te razvalio od...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA