POPLAVE, SUŠE POŽARI: Niko neće biti pošteđen uticaja klimatskih promena

Ujedinjene nacije uputile su do sada najoštrije upozorenje o suočavanju sa opasnostima poplava, suša, talasa jakih vrućina i šumskih požara, jer se klimatske promene pogoršavaju

  • 2

Međuvladin panel o klimatskim promenama je, posle skoro nedelju dana intenzivne diskusije u Jokohami u Japanu, saopštio da globalno zagrevanje i nepovoljni klimatski uslovi mogu imati ozbiljnih uticaja na prirodno okruženje.

Ujedinjene nacije uputile su do sada najoštrije upozorenje o suočavanju sa opasnostima poplava, suša, talasa jakih vrućina i šumskih požara, jer se klimatske promene pogoršavaju.

Zabrinjavajući podatak je da se količina naučnih dokaza o uticajima zagrevanja skoro udvostručila od poslednjeg izveštaja iz 2007. godine.

- Niko na ovoj planeti neće biti pošteđen uticaja klimatskih promena - izjavio je Radžendra Pačuri, predsednik Međuvladinog panela o klimatksim promenama, na konferenciji za novinare u Jokohami.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Mičel Džerod, objasnio je da je ovaj izveštaj sastavljen od 12.000 naučnih studija i da su do sada ljudi iz neznanja pogoršavali klimu na Zemlji, ali da danas neznanje više ne može da bude izgovor.

Klimatske promene će uticati na hidrosferu, okeani će postati kiseliji, što će biti pretnja prvenstveno koralima, ali i drugim živim vrstama.

Kao jedan on značajnijih problema, naglašava se bezbednost hrane. Na udaru su najviše prinosi kukuruza, pirinča i pšenice, za koje do 2050. postoji pretnja od velikog gubitka.

- Klimatske promene su zaista važne, ali mi imamo dobar alat kojim bismo mogli efikasno da izađemo na kraj s tim problemom, samo moramo biti pametni - izjavio je Dr Kris Fild.

(Telegraf.rs / Izvor: BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA