TATATATIRA: Kultne dečje emisije uz koje smo odrastali! (VIDEO)

Telegraf vas podseća na neke serije koje su ostavile najlepše utiske među nama dok smo bili klinci i koje, iako su prestale da se snimaju pre više od dvadeset godina, i dalje predstavljaju nezaobilazni deo najlepših uspomena iz mladosti

  • 36

Zlatno doba Radio-televizije Beograd osamdesetih godina prošlog veka ostalo je upamćeno po brojnim kultnim televizijskim serijama koje su obeležile detinjstvo mnogim generacijama koje su sada uveliko u zrelom dobu.

 

Zbog njih se jedva čekalo da se završi domaći zadatak,  jer bi nakon jutarnjih informativnih emisija sledilo tridesetak minuta koja će deci ispuniti čitav dan i biti glavna tema razgovora s drugarima iz odeljenja.

 

Avanture Branka Kockice, muzika i pesme Minje Subote, problemi Zlatka i Sofije i mnogi drugi, ostali su dokument o vremenu kad su klinci mnogo bezbrižnije odrastali, bez kompjutera, igrica, društvenih mreža i mobilnih telefona.

 

 

Telegraf.rs vas podseća na emisije koje su ostavile najviše pozitivnih utisaka i koje, iako su prestale da se emituju pre više od dvadeset godina, i dalje predstavljaju nezaobilazni deo najlepših uspomena iz mladosti.

 

 

KOCKA, KOCKA, KOCKICA

 

Obrazovna televizijska serija Televizije Beograd emitovana je od 1974. do 1993. i ponovo 2005. s Brankom Milićevićem u glavnoj ulozi, a ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

 

Nastala je tako što je redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd 1972. započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući s vaspitačima i decom, da bi došlo do prave formule za dečju seriju. Koncept prve epizode emitovane 27. novembra 1974. pripreman je godinu dana. Prvi urednik bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić.

 

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dečjih pitanja. Branko Kockica je delovao kao vaspitač deci koja bi učestvovala u snimanju emisije. Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Na primer, Milićević se uvek obraća deci s „drugari", a kolektivni uzvik im je „tatatatira".

 

MUZIČKI TOBOGAN

 

 

Kultna emisija s voditeljem Minjom Subotom i pesmom "Muzika je sve što mrda", počela je da se snima 1980. i trajala je, s prekidima, sve do  do 1997. U tom periodu je napravljeno 18 serija ovog muzičkog kviza, a 2007. i 2008. godine su snimljene još dve serije. Prema rečima Subote, Tobogan je prestao da se snima zbog nedostatka para.

 

Zahvaljujući ovoj seriji najpoznatiji kompozitori iz bivše Jugslavije komponovali su, na stihove dečijih pesnika, oko 200 kompozicija od kojih su mnoge postale dečji evergrin i kao takve su ušle u muzičku literaturu. U ovoj emisiji su i prvi put nastupile mnoge zvezde današnje popularne muzike.

 

KOLARIĆU, PANIĆU

 

 

Koncept emisije bio je takav da su glumci Gordana Pavlov i Predrag Panić učili decu kako da dogovorom rešavaju probleme, na koje mogu naići u svakodnevnom životu.

 

Na početku svake emisije voditelji su čitali pisma u kojima se neko dete žali na problem u školi, problem s drugarima i slično, a zatim bi deca u studiju pokušala da reše problem kroz skeč i igru.

 

METLA BEZ DRŠKE

 

 

Serijа prаti doživljаje Zlаtkа Lepšаnovićа i njegovog drugа Duškа, kаo i devojčicа Sofije  i Brаnkice. Dečаcimа je uvek bilа misterijа prodаvnicа kućnih ljubimаcа "Veselo Mаjmunče", аli tu su i doživljаji s roditeljimа koji ih ne rаzumeju, zаludnim komšijаmа i komšinicаmа... Dok su Zlаtko i Duško stаlno u potrаzi zа novim аvаnturаmа, Sofijа je primereno dete koje pohаđа čаsove violine i strаnih jezikа, а Brаnkicа je rаzmаženа, аli se i pored togа njeno ponаšаnje toleriše od mаme Veroslаve.

 

Jednа od komšinicа, Dušicа, stаlno ih nudi svojim čuvenim šnenoklаmа, аli i pored prividne ljubаznosti, neprestаno izаzivа podozrenje glаvnih junаkа u pogledu svojih dobrih nаmerа i humаnog odnosа premа životinjаmа, jer sumnjаju dа od Hermesа - kogа nаzivа "mаlom oklopnjаčom" - nаmerаvа dа nаprаvi supu od kornjаče.

 

NA SLOVO, NA SLOVO

 

 

Ovo je jedna od prvih dečijih emisija, a počela je da se snima 1963. Tekst uvodne špice i drugih pesama koje su se pevale u emisiji napisao je čuveni Duško Radović, dok je muziku radio Miodrag Ilić-Beli. Voditelj ove emisije bio je Mića Tatić. Pored brojnih glumaca i pevača, koji su gostovali u njoj,  glavni lik ovog popularnog serijala za decu bila je i krpena lutka po imenu Aćim i njegov prijatelj Ostoja koga je glumio Milutin Butković.

 

Ova emisija je bila edukativno-zabavnog karaktera i usmeravala je decu na učenje raznih pesmica, lepom ponašanju, zabavi, druženju, ali pre svega učenju prvih slova. Emisiju je posle skoro 45 godina RTS ponovo snimila s novim glumcima i novim Aćimom, ali mnogi smatraju da su stari Aćim i njegova ekipa nezamenjivi.

 

NEDELJNI ZABAVNIK

 

 

Voditelji ove emisije bili su Zijah Sokolović, Slavko Štimac, Seid Memić Vajta i Rusmir Agačević Rus. Ovu emisiju je režirao Džon Timoti Bajford.

 

Kroz nju je prošlo mnogo glumaca, pevača i sportista. Bila je autentična, jer je donosila priloge iz raznih područja – kulture, geografije, istorije, fizike ili hemije, a i sami voditelji su često radili eksperimente. Kao priznanje za njen kvalitet, došle su brojne nagrade u tadašnjoj SFRJ.

 

PRIČE IZ NEPRIČAVE

 

 

Iako je nastala pre tri decenije, a od skoro se ponovo reprizira na RTS -u, ovu emisiju rado gledaju i današnji klinci , dok se stariji podsećaju vremena kada su bili deca. 

 

U svakoj epizodi saznaje se ponešto o seoskom životu i radovima na njivi - šta je motika, od čega se sastoji bunar, čemu služi fenjer, predstavljaju se instrumenti - harmonika, gusle, violina, drombulje.

 

Voditeljski par koji je proslavio ovu emisju je bio Zoran Radmilović i Milena Dravić. „Priče iz Nepričave“ obilovale su songovima u prepoznatljivom stilu braće Vranešević i „Laboratorije zvuka“ iz Novog Sada. Serijal je sniman u okolini Lajkovca.

 

ŠTA BI BILO KAD BI BILO - ACA POŠTAR

 

 

Kultna serija koju je vodio Mladen Andrejević, a počela je da se snima 1988. Zbog ogromne popularnosti ove serije, ovog dramskog umetnika, po sopstvenom priznanju i danas zovu Aca Poštar. Bavila se važnbim pitanjima odrastanja. Deca su slala pisma Aci u kojima su iznosila svoje probleme, da bi on tokom emisije pomogao u njihovom rešavanju problema.

 

ČIK POGODI

 

 

Dečija emisija Televizije Beograd "Čik pogodi ko sam", počela je da se snima 1983, a obležila je prvu polovini osamdesetih godina prošlog veka. Svaka epizoda bi imala gosta koji bi posetio vrtić, a mališani bi postavljali pitanja i pogađali čime se misteriozna ličnost bavi. Stalni likovi bili su nezaboravni pop Ćira i pop Spira. Muziku za ovu seriju su radili braća Vranešević, a bila je prepoznatiljiva po svojoj uvodnoj špici i bebi koja sisa majčino mleko.

 

POLETARAC

 

 

Televizijska serija Poletarac urađena je prema dečjem listu Duška Radovića, dok je scenarista i režiser Džon Timoti Bajford. Ona se obraćala najmlađem auditorijumu kome će nenametljivo i zabavno, kroz pesmu vic ili skeč, biti objašnjeni neki osnovni pojmovi o životu, odnosima u svetu koji ih okružuje.

 

Za ovaj serijal veselih dečjih emisija napisano je preko pedeset songova koje izvode naši poznati solisti i ansambli: Đorđe Balašević, Đorđe Marjanović, "Sedmorica mladih", "Laboratorija zvuka", "S vremena na vreme"... U Poletarcu se pojavljuju i naši najpoznatiji sportisti, fudbaleri, košarkaši, plivači, teniseri...

 

NEVEN

 

 

Neven je emisija koju je takođe režirao Timoti Džon Bajford, po pričama za decu Jovana Jovanovića Zmaja. Svima je poznata replika: “Ih, ta nemojte kasti!”. Iako je serija snimljena 1973. bila je popularna i osamdesetih, a ovih dana se ponovo reprizira i beleži veliki uspeh. Serijа imа dvа ciklusа od po 13 epizodа u trаjаnju od 30 minutа, uz gotovo mitski status kod brojnih generacija.

 

Koja je vaša omiljena dečja emisija iz prošlosti?

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    7. april 2014 | 21:49

    Serije koje su obelezile nase detinjstvo. Divno i bezbrizno vreme koje nasa deca nece osetiti ni doziveti. Kako je sve to nestalo?

  • Mare

    7. april 2014 | 21:15

    Ako televizijske kuce mrzi da urade nesto novo, onda makar neka repriziraju ovakve stvari.

  • Rasa

    7. april 2014 | 21:42

    Predivno! Kako su to lepi nazivi emisija! Nedostaje mi detinjstvo :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA