Evo zašto Japan strahuje od Krima

Zbog neodlučnog odgovora Amerike Rusiji posle Krima, pod mikroskopom našlo američko obećanje da će štititi Japan od neprijateljskih nacija, Kine i Severne Koreje.

  • 13

Japan strahuje da bi ruska akcija na Krimu, mogla da ohrabri Kinu da, po ugledu na Rusiju, preuzme sporna Kurilska ostrva u Istočnom kineskom moru.

Najveća japanska briga u celoj priči je pristup moćnog japanskog posleratnog saveznika, Sjedinjenih Američkih Država. U Tokiju se, zbog neodlučnog odgovora Amerike Rusiji posle Krima, pod mikroskopom našlo američko obećanje da će štititi Japan od neprijateljskih nacija, Kine i Severne Koreje.

- Slučaj Krima u potpunosti menja pravila igre. To za nas nije ''požar na dalekom ostrvu''. Dešava se još jedan pokušaj da se upotrebom sile menja status kvo - kaže za "Njujork tajms" bivši savetnik japanskog premijera Kunihiko Mijake.

Kako primećuje njujorški list, zvaničnici Obamine administracije ističu da će ostati posvećeni zaštiti Japana, ali se uzdržavaju da otvoreno kažu da bi SAD intervenisale vojno u Istočnom kineskom moru.

Odbrambeni sporazum Japana i SAD potpisan je 1952. i predviđa da bi Amerika odgovorila na bilo kakav napad na Japan. Ipak, japanski analitičari kažu da "američki odgovor" na Krimu ne doprinosi uverenju da će tako zapravo i biti.

- Zbog Krima smo nespokojni ne samo oko pitanja rešenosti SAD da reaguju, već i oko njihove snage da zaustave Kinu - primećuje Satoru Nagao sa Univerziteta u Tokiju.

Neki analitičari upozoravaju i da bi neuspeh u pružanju pomoći Japanu mogao da dovede do raskida saveza koji postoji više od šest decenija.

- Ako napadnu Japan, a Amerikanci odbiju da odgovore, to će značiti da je vreme da se Amerikanci povuku iz svojih baza u Japanu. Bez tih baza, Amerika vise neće biti pacifička sila. Amerika to zna - naglašava Mijake.

Bivša ministarka odbrane i savetnica za nacionalnu bezbednost, Juriko Kojkej, ističe da na jednom od Kurilskih ostrva, Etorofu, 60 odsto stanovništva vodi poreklo iz Ukrajine, pošto su tu naseljeni još u sovjetskoj eri.

Japan se takođe jasno odredio prema krizi u Ukrajini i za pomoć novim ukrajinskim vlastima odvojio je oko 1,5 milijardi američkih dolara.

Kad je reč o japansko-rusim odnosima u novonastaloj situaciji, Japan će morati da odigra delikatnu diplomatsku igru, da ne naljuti mnogo ni Ruse ni Amerikance.

Japan i Rusija, zbog spora oko Kurilskih ostrva, nisu potpisale ni mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XY

    7. april 2014 | 19:26

    Stitili su vas i pre....(herosima,nagasaki) pa ce i sada....kako ste samo naivni.....

  • Realnost

    7. april 2014 | 20:49

    Da ne budemo dosadni ali svet sad placa skupo srpsku muku sa kosovom .

  • gigo

    7. april 2014 | 18:28

    Osvetice se Putin za onaj rat protiv japana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA