MAKEDONIJA BIRA ŠEFA DRŽAVE: Aktuelni predsednik i dalje favorit

Pored Ðorđa Ivanova, u trci su i Stevo Pendarovski, Ilijaz Halimi i Zoran Popovski. Dvojica kandidata koji danas osvoje najviše glasova idu u drugi krug koji se održava 27. aprila, kada će biti održani i prevremeni parlamentarni izbori

  • 7

U Makedoniji se danas održava prvi krug predsedničkih izbora. U trci su četiri kandidata od kojih se kao favorit navodi aktuelni predsednik Ðorđe Ivanov, a specifičnost izbora je u tome što se njihov drugi krug poklapa sa vanrednim parlamentarnim izborima.

Ivanov je kandidat vladajuće VMRO DPMNE za drugi mandat. U trci za predsednika ispred opozicionog Socijaldemokratskog saveza je Stevo Pendarovski, kandidat opozicione Demokratske partije Albanaca je Ilijaz Halimi, dok je izbor Građanske opcije Makedonije Zoran Popovski.

Dvojica kandidata koji danas osvoje najviše glasova idu u drugi krug koji se održava 27. aprila, za kada je predsednik Sobranja Trajko Veljanoski raspisao prevremene parlamentarne izbore na kojima će učestvovati 14 stranaka i koalicija.

Inicijativu za raspisivanje prevremenih izbora podnela je albanska partija DUI jer sa svojim sadašnjim koalicionim partnerom, strankom VMRO-DPMNE, nije mogla da se dogovori o kandidatu za predsednika Makedonije.

Sutrašnji predsednički izbori su peti te vrste u Makedoniji od njenog osamostaljenja 1991. godine, a mandat šefa države traje pet godina.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA