NEŠA GALIJA REŠIO MISTERIJU: Evo zašto: "Digni ruku, digni obadve"! (VIDEO)

Nenad Milosavljević za Telegraf priča o tome zašto pominje baš Prištinu i šta znači podizanje ruke u pesmi "Digni ruku". "Roditelji nisu smeli da puštaju svoju decu u škole zbog Šiptara. Jedna slika tad se često pojavljivala po medijima. Na njoj je bila baka koja je vodila dete u školu, a na leđima je nosila pušku"

  • 37

Nakon što je Bajaga otkrio značenje broja 442 u pesmi "442 do Beograda", legendarni pevač grupe "Galija" Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, objasnio je simboliku reči iz svoje pesme i istoimenog albuma "Digni ruku". Pitala smo ga na koji način su povezani "podizanje ruku" i "Priština".

- Morate imati u vidu da je pesma nastala osamdesetih godina, kad je situacija u kojoj smo živeli bila potpuno drugačija nego sad. Živeli smo u zemlji gde su osnovne stvari kao što su pravo na život i školovanje bile zagarantovane. Onda je sve krenulo naopako. Sve se danas promenilo u odnosu na taj period - priča Milosavljević.

On dodaje da podizanje ruke predstavlja poziv na revolt, a da je Priština u to vreme bila grad u kojem su vladali potpuni nemiri.

- Zamislite kad u svojoj zemlji ne možete da odete u drugi grad?! Moralno, duhovno, materijalno smo bili u očajnom stanju, sam pojam slobode postao je ugrožen. U staroj zemlji sistem je sve obezbeđivao. Zato je podizanje ruke bio poziv na revolt, na reakciju, na sprečavanje lošeg. Cela pesma priča jednu veliku istoriju nestanka - poručuje on.

- Priština je namenski odabrana. Tad je ona bila žarište dešavanja i sukoba, vladali su strahoviti nemiri. Roditelji nisu smeli da puštaju svoju decu u škole zbog Šiptara. Jedna slika tad se često pojavljivala po medijima. Na njoj je bila baka koja je vodila dete u školu, a na leđima je nosila pušku. Ta slika mi je u tom trenutku poslužila kao ogromna inspiracija za pesmu. Reči su stvorene za to vreme i jako je važno posmatrati ih iz tog perioda - navodi za kraj Milosavljević.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zile

    15. april 2014 | 21:04

    Sutra pitajte Sabana s kojom namerom i u koji veliki grad je dosao.

  • Jelena

    15. april 2014 | 21:21

    Za razliku od Bajage kome se 442 samo rimovalo ova pesma zaista ima dublje znacenje. FAntasticno

  • G.S.M

    15. april 2014 | 21:30

    Pitajte natasu bekvalac sta joj znaci grudi u vis haljina na pod da se ljulja brod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA