Polovina Srba kocka se na crno!

Od registrovanih priređivača igara na sreću poreznici prošle godine naplatili 4,8 milijardi dinara. Zbog sivog tržišta naš budžet uskraćen za još oko 40 miliona evra

  • 10

Građani Srbije prošle godine su samo u zvanično registrovanim kladionicama ostavili ukupno 18,04 milijarde dinara, što je oko 157 miliona evra. Iako je reč o ogromnoj sumi, ona čini tek nešto više od petine prihoda koju su "prikupili" kladioničari u susednoj Hrvatskoj, koja ima gotovo upola manje stanovnika od nas. To je samo jedan od pokazatelja da se kocka u Srbiji "vrti" i u sivoj zoni.

Podaci Poreske uprave Srbije pokazuju da se u državni budžet prošle godine, od svih igara na sreću, slilo gotovo pet milijardi dinara: manji deo, od 1,68 milijardi dinara, naplaćen je od Državne lutrije Srbije, dok je od privatnih priređivača igara na sreću naplaćeno čak 3,16 milijardi dinara. A u to spadaju, osim kladionica, i kazina, automati za igre na sreću, ali i naknade za priređivanje nagradnih igara u robi i uslugama, pišu "Večernje novosti".

I dok se, po osnovu klasičnih igara na sreću, beleži pad uplata, što je vidljivo kroz niže naknade koje je od Državne lutrije naplatila Poreska uprava, kod posebnih igara na sreću koje priređuju privatne firme,  poreznici su u prošloj godini naplatili 10 odsto više naknada. Ipak, čini se da bi ovaj iznos mogao da bude i veći.

Prema rečima Radeta Karana, direktora Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji postoji značajno nelegalno tržište igara na sreću.

- Veličina sivog tržišta igara na sreću varira i postoje različite procene koliko je ono. Prema našim procenama, nelegalno tržište predstavlja 30 do 50 odsto legalnog - kaže Rade Karan.

Karan ističe da su legalni priređivači drastično oštećeni postojanjem nelegalnog tržišta koje predstavlja nelojalnu konkurenciju, koja ne plaća poreze, naknade, niti bilo koje druge obaveze prema državi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA