OVO BI TREBALO DA BUDE VEST DANA: Ističe vreme za pomoć devojčici!

Nađi Novaković (9), oboleloj od teške i retke bolesti matičnih ćelija, hitno je potrebna pomoć. Pomozite, ako možete

  • 14

Stručnjak svetskog glasa Šarlot Nimajer na Univerzitetskoj klinici u Frajburgu roditeljima male Nađe 15. marta ove godine rekla je da imaju tri do četiri nedelje da je dovedu na kliniku, da bi mogla da je spasi. Ako Nađa ovih dana krene put Nemačke, velike su šanse da ozdravi. Ako se to ne dogodi, nema izgleda za oporavak.

Jedino krvavi podlivi na usnama ukazuju da je bolesna. Ništa ne govori da ide na transfuzije krvi, koje su poslednjih dana učestale jer joj je sve gore. Nađina bolest je retka, zove se mijelodisplastični sindrom – refraktorne citopenije, u pitanju je bolest matičnih ćelija koja može da se izleči samo transplantacijom koštane srži.

Za troškove lečenja na klinici u Frajburgu potrebno je ukupno 300.000 evra. Do danas je na Nađin račun uplaćeno oko 45.000 evra, bez novca prikupljenog preko humanitarnog SMS broja. Novakovići će do kraja meseca saznati koliko novca je pristiglo na taj način.

Nađa je sve do juna 2013. bila izuzetno zdravo dete. Svaki virus je pobeđivala za dan. Onda se vratila sa rekreativne nastave u modricama i podlivima. Nađi su izvadili krv i videli da ima niske trombocite. Tada je za porodicu počeo pakao, koji još traje. Prava dijagnoza bolesti utvrđena je u Nemačkoj pre samo mesec dana.

Cilj porodice je da što pre doguraju do 150.000 evra i da onda mole kliniku da počnu lečenje. Ostatak bi prikupljali naknadno. Za dosadašnje troškove putovanja u Nemačku na preglede podigli su kredite, sad se spremaju da prodaju stan. Jer, 300.000 evra je samo lečenje, potrebno je još 15.000 evra za troškove donacije koštane srži u Nemačkoj, pošto niko iz porodice, pa ni Nađina troipogodišnja sestra, nije podudaran donor. Tu su i troškovi života u Nemačkoj za lečenje koje bi trebalo da traje šest meseci.

I Aleksandar i Angelina, iako vreme za pomoć Nađi brzo otkucava, ne deluju uspaničeno ni nervozno. Oboje su dirnuti načinima na koje su sve ljudi, pa i deca spremni da pomognu njihovoj Nađi.

- Hrabra je, - kažu uglas - sama je htela da nastavi da ide u školu, što je poslednjih dana sve manje moguće.

Humanitarni SMS broj za Telekom Vip i Telenor mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om.

Sudbina je htela da ide u istu školu koju je pohađala i Tijana Ognjanović, devojčica koja je ujednila Srbiju u nameri da pomogne bolesnom detetu.

- Učestvovali smo na humanitarnoj izložbi u školi na kojoj su se prikupljala sredstva za Tijanu, ni sanjali nismo da ćemo nekoliko meseci kasnije mi biti ti koji tražimo pomoć za teško bolesno dete, kaže Aleksandar.

ŽIRO RAČUNIDinarski: 265-0200000054378-94 Devizni: RS35265090000000000939(Telegraf.rs / Izvor : MONDO)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    16. april 2014 | 13:38

    Hajdemo, mozemo, hocemo, humani smo!!!

  • Jastrebov

    16. april 2014 | 14:15

    Joooj! Kako ne zaplakati... Drzi se lepotice! Pomazite ljudi koliko mozete

  • Branislava

    16. april 2014 | 17:12

    Poslato . Lepotice izdrži , a vi se potrudite da ovo bude vest dana a ne ove bljuvotine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA