Rusija je izdala Ukrajinu i pogazila svoju reč - evo i zašto! (FOTO)

Moskva je 1994. potpisala memorandum kojim je garantovala Kijevu da neće raditi ništa od onoga što sada radi, u zamenu za odricanje Ukrajine od nuklearnog arsenala koji im je ostao iz Sovjetskog Saveza

  • 79

Kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, kao jedna od dve svetske supersile, imao je u svom posedu golemi nuklearni arsenal koji je po nekim procenama dostizao i 10.000 megatona raspodeljen na isto toliko bojevih glava, a to je ogromno i ubilačko oružje bilo je rasejano po svim republikama bivše države.

U trenutku kada je stekla nezavisnost i postala suverena, Ukrajina je imala treći najveći broj strateškog nuklearnog oružja na svetu, veći nego što su Velika Britanija, Francuska i Kina imali zajedno: 1.900 bojevih glava. Postavilo se pitanje, šta sa njima?

Vrhovna rada, odnosno ukrajinska skupština, usvojila je 16. jula 1990. godine Deklaraciju o državnom suverenitetu koji je, između ostalog, objavio i da će se Ukrajina držati tri nenuklearna principa: da ne koristi, ne proizvodi i ne skladišti ovaj tip oružja.

U narednih nekoliko godina javilo se više glasova protiv ovoga, pa je tako marta 1992. godina predsednik Leonid Kravčuk suspendovao njegov prenos iz Ukrajine u Rusiju. Ni ondašnji premijer Leonid Kučma nije bio potpuno siguran da je pametno odreći se svega, pa je u govoru pred Radom iste godine predložio da Kijev zadrži najmoćniji deo ovog arsenala - 46 projektila klase RT-23 Molodets - zlu ne trebalo.

Međutim, uprkos vrlo moćnim glasovima, izgleda da vlast u Kijevu nije uspela da odoli pritiscima sa istoka i zapada i pristala je da se na kraju odrekne garanta svoje sopstvene bezbednosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

14. januara 1994. godine predsednici su Ukrajine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država potpisali Trilaternu izjavu, koju su unilaterno garantovale i Francuska i Kina, koji je podrazumevao da će domovina kozaka uništiti i/ili transportovati u Rusku Federaciju sve nuklearne bojeve glave koje ima u svom posedu.

Kijev je imao nekoliko uslova koji se svode na jedan jedini: da se Rusija, Velika Britanija, SAD i Francuska obavežu da će poštovati ukrajinsku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, da se neće koristiti pretnjama i silom protiv Ukrajine, da neće pokušavati da sankcijama utiču na njenu politiku, da će svaki akt agresije na Ukrajinu od strane nuklearne sile izneti pred Savez bezbednosti UN, da neće koristiti nuklearno oružje protiv Rusije i da će se zajedno konsultovati ako se pojavi neki spor. Ovo je prihvaćeno od svih sila od kojih je traženo, i u Budimpešti je 5. decembra 1994. godine potpisan sada već čuveni memorandum.

2. juna 1996. godine Ukrajina je izgubila status nuklearne sile, kada su poslednji vagoni poslednje od sto kompozicija natovareni atomskim oružjem prešli granicu i ušli na teritoriju Ruske Federacije.

Taj memorandum je potpisala i Rusija. Memorandum koji je, da ponovimo još jednom, garantovao da će Rusija (između ostalih) poštovati ukrajinsku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, da se neće koristiti pretnjama i silom protiv Ukrajine, da neće pokušavati da sankcijama utiče na njenu politiku, da će svaki akt agresije na Ukrajinu od strane nuklearne sile izneti pred Savez bezbednosti UN, da neće koristiti nuklearno oružje protiv Rusije i da će se zajedno konsultovati ako se pojavi neki spor.

Sada vidimo da je Kijev napravio veliku grešku: obećanje - ludom radovanje!

(S. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • POP

    19. april 2014 | 16:08

    Ko vas placa za ovakve antiruske textove?

  • Xx

    19. april 2014 | 16:08

    Ko vas placa da pisete protiv Rusije toliko???

  • notblind

    19. april 2014 | 16:20

    To lici na Rusiju uostalom... I za vreme II svetskog rata su bili primitivni na nasim prostorima i bahato se ponasali tako da krsenje obecanja nije nista njima strano...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA