Pravoslavci iz Hrvatske više se ne izjašnjavaju kao Srbi!

- Nedavno upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan raspolagao podacima da je 30.000 Srba pokršteno u Hrvatskoj nakon akcije "Oluja" 1995. godine - kaže predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske

  • 70

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir ocenio je izuzetno zabrinjavajućim što se veliki broj onih koji su u Hrvatskoj obeležili pravoslavni Uskrs više ne izjašnjavaju kao Srbi, te ukazao da ima informacije da je od rata do danas na teritoriji te države pokršteno 30.000 Srba.

Budimir je Srni rekao da je nedavno upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan raspolagao podacima da je 30.000 Srba pokršteno u Hrvatskoj nakon akcije "Oluja" 1995. godine. On je naglasio da posebno zabrinjavaju rezultati poslednjeg popisa, na kome su se Srbi u velikoj meri odrekli svog nacionalnog identiteta.

- Posebno zabrinjava to što se prilikom poslednjeg popisa stanovnika, od 200.000 popisanih, njih oko 40.000 izjasnilo da su Srbi prvoslavne vere, a 160.000 da su samo pravoslavne vere. To znači da se, nakon formiranja takozvane Hrvatske pravoslavne zajednice, ide za tim da se Srbi prikažu da su hrvatske pravoslavne vere - upozorio je Budimir.

On veruje da je takozvana Hrvatska pravoslavna zajednica osnovana upravo da bi se još jednom izvršila podela među preostalim Srbima u Hrvatskoj.

- Normalno je da mi koji smo izbegli i prognani ne možemo mnogo da utičemo na to stanje, ali se nikada nećemo odreći ni naše vere ni manastira, a znamo da smo zbog vere u najvećoj meri stradali u ovom poslednjem ratu - poručio je Budimir i podsetio da projekat asimilacije i pokrštavanja Srba u Hrvatskoj nije ništa novo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radasin od Babusnicu

    21. april 2014 | 22:21

    Kod nas se u poslednje vreme opasno uvukao kukavicluk. Kako se moji nisu pokrstili za vreme NDH? Posle 60 godina od pada fasizma i dalje sam Srbin pravoslavac, pokrstavaju se samo kukavice i sitne duse, ako odluce da se unijate neka promene ime i prezime, jer nisi Hrvat ako se prezivas Pavlovic, Petrovic, Ilic, Popovic.

  • Haaaha

    21. april 2014 | 21:06

    I srbija se odrekla njh.uskoro ce biti i pravoslavci kosova.

  • Au

    21. april 2014 | 22:13

    U hrvackoj sam bijo I od prijatelja familija je dole bilismo kod nji na par sati kod mene devojka je imala na cerilici setovan Mobil devojcica sa 11 godina je pitala a koje je ovo pismo tuzno ali istinito. U hrvackoj nesmije srbin da se izjasni da je srbin I nije ni cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA