Evo gde će biti posla u Srbiji!

Budući premijer Aleksandar Vučić istakao je četiri oblasti za ključne jer će ih država subvencionisati do polovine 2016. godine

  • 4

Nova radna mesta naredne dve godine treba očekivati u auto-industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i IT sektoru!

Budući premijer Aleksandar Vučić upravo je ove četiri oblasti postavio za ključne jer će ih subvencionisati do polovine 2016. godine. Kako je najavljeno, podsticaji će biti deljeni po svakom novom radnom mestu, iznos će zavisiti od delatnosti, ali će ukupna suma biti veća nego ranije. Procene su da će uz smanjenje poreza za privrednike, kao dodatnu meru, posao dobiti oko 50.000 ljudi, piše "24sata.rs".

Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da bi građevinarstvo sa subvencijama u 2013. donelo duplo brži privredni rast i da bi on umesto 2,5 iznosio pet odsto.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, kaže da subvencije jesu dobar način za privlačenje investitora, ali da nikako ne treba da budu jedine.

- Subvencije da, ali uz poboljšanje privrednog ambijenta. Potrebno je ukloniti barijere poput nepotrebnih propisa, komplikovane administracije, ali i doneti zakone koji bi omogućili lakše zapošljavanje - kaže Vlahović.

On dodaje da se u okruženju rad na određeno nigde na ograničava na godinu dana i da se otpremina u slučaju otkaza nigde ne isplaćuje za sve godine staža.

Profesor na FEFA Mihailo Crnobrnja kaže da su subvencije bolje osmišljene nego ranije.

- Ima smisla subvencionisati delatnosti koje su državni prioriteti. I treba biti oprezan i ne dozvoliti da subvencije traju neograničeno jer bi to bilo pogubno po privredu - kaže Crnobrnja za “24 sata”.

Automobilska industrija je u 2013. predvođena "Fijatom", postigla rast od 154 odsto. Poljoprivreda je ostvarila suficit od 1,2 milijarde dolara i za godinu dana povećala izvoz za 3,5 odsto. Ova strateška grana je pritom u ukupnom izvozu Srbije učestvovala sa 19,2 odsto.

(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavujko

    22. april 2014 | 10:36

    Tebalo je dati ljudima gorivo da bi posejali...pomoravlje nema na pumpi to gasno ulje jer sa ovim kisama i leto koje se predvidja vidi se da niko ne razmislja ni o jednom sektoru....za pocetak

  • penzioner

    22. april 2014 | 11:43

    Mladi ljudi, radite i uplacujte penzioni fond. Nemate sad izgovora

  • KOS

    22. april 2014 | 22:36

    IT sektor.Svi beze napolje.2.000 Peogrammera na birou.A ovde se kunu da je deficitaran kadar. Koliko ce lazi proteci ovom Srbijom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA