SKANDAL: Na Pravnom uče studente da su žene same krive za silovanje!

U knjizi iz koje uče studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu navodi se da su žene "same krive" za silovanje, koje izazivaju "svojim nepromišljenim ponašanjem"

  • 58

U knjizi "Kriminalistika" iz koje uče studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu, navodi se, između ostalog da "žrtva silovanja najčešće sama daje doprinos krivičnom delu svojim nepromišljenim ponašanjem".

U pitanju je udžbenik autora Branislava Simonovića, redovnog profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

U odeljku "Karakteristike žrtava i viktimološki odnos", kako se dalje navodi, u nepromišljeno ponašanje spada "usamljeno kretanje mračnim ulicama, predgrađima, livadama u kasnim večernjim časovima ili putovanje auto-stopom".

- To nisu moji stavovi, to su citati iz istraživanja jedne ruske profesorke. Moja namera je bila, i smatram je veoma važnom i odgovornom, da studentima objasnim psihodinamiku između žrtve i počinioca, kako bi budući policajci, sudije, advokati i pravnici mogli preventivno da deluju. Uvodni deo o psihodinamici odnosa je važan, ali on je samo jedan deo velike lekcije - kaže za "Blic" profesor Simonović.

U knjizi se navodi i da "ženska osoba svojim ponašanjem dopušta stvaranje situacije u kojoj je ona na osnovu prosuđivanja, bila dužna da predvidi mogućnost konfrontacije".

Dekan Pravnog fakulteta, profesor Predrag Stojanović, na pitanje o tome da li zna šta se predaje kod njega na fakultetu, odgovorio je da nije u opisu njegovog radnog mesta da se bavi udžbenicima niti da procenjuje njihov sadržaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    24. april 2014 | 08:56

    Znaci, ne znam sta je gore. Bezobrazni i neodgovorni profesor i dekan ( koji svojim stavovima opravdavaju i podsticu silovatelje) ili pojedini komentatori koji bi zene da obuku kao u Saudijskoj Arabiji - da odijevanjem, kosom, hodom, mirisom, postojanjem i slično ne 'izazivaju' muškarce. Osobama sa normalnim stavom, koji ista shvataju i razumeju, jasno je da silovanje nema nista sa seksualnom željom vec sa sprovodjenjem sile, mržnje i moći. Otuda tolika masovna silovanja u ratovima. A vi osobe koje podrzavate stav da je zena kriva, da li znate koliko je silovanja muškaraca koja se ne prijavljuju zbog 'blama' i to ne samo po zatvorima. Jadno je sto ne pomislite na sebe prvo, pa onda na svoje cerke, majke, sestre itd. Uzas! A sad slobodno lupate minuse!

  • jedna zena

    24. april 2014 | 02:25

    "NE" znači "ne" i šta tu nije jasno? Istina da žene provociraju, pogotovo u alkoholisanom stanju, ali ispada da muškarci nisu u stanju da "alat" zadrže u gaćama ako im nakon provokacija i flerta žena kaže da ne želi sex. Silovatelji su psihički nestabilni i kako god da je došlo do silovanja treba ih kazniti pa neka drugi put malo razmišljaju većom glavom.

  • Studentkinja

    24. april 2014 | 10:19

    Pricate o profesoru koji je jedan od retkih na Pravnom fakultetu u Kragujevci koji nije povezan sa aferom Indeks. Profesor je veliki strucnjak,dobar predavac i napisao je odlican udzbenik.Ovo je samo naopako tumacenje teksta od strane osobe koja je napisala ovako nakaradan naslov. Stvarno sramota da pominjete jednog tako korektnog profesora na takav nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA