Grafiti OVK na kapiji manastira Visoki Dečani

Albanski ekstremisti natpise UČK ispisali su svega nekoliko desetina metara od italijanskog punkta KFOR-a

  • 33

Na kapiji manastira Visoki Dečani su osvanuli grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštila je Eparhija Raško-prizrenska.

Ovo je poslednja u nizu provokacija albanskih ekstremista koji su prethodno poruke mržnje ispisivali na zidu crkve u Ðakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

Ovoga puta ekstremisti su to učinili na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetina metara od italijanskog punkta KFOR-a.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava pismeno je obavestio međunarodne predstavnike o ovom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mere zaštite za ovu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svetske kulturne baštine UNESKO.

"Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbednost života monaha i pravoslavnih poklonika kao i brojnih turista iz celog sveta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gde su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi", navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. april 2014 | 09:05

    Vase svetinje niko ne dira...

  • стрептомицин

    25. april 2014 | 08:46

    Па шта сте очекивали? Мислили сте да ако сте дочекали ону шиптарку да ће се променити? Схватите да је то дивље племе.

  • Serb

    25. april 2014 | 09:54

    Bog sve gleda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA