ZA ŠAKU DOLARA: Oni rade najteži posao na svetu (FOTO) (VIDEO)

Radnici golim rukama i acetilenskim bakljama seku gvožđe na komade. Mnogi radnici imaju duboke ožiljke, neki su ostali bez prstiju, a česti su i srtni slučajevi. Ipak zbog stalnih pretnji nadređenih radnici ne smeju da govore otvoreno o ovim slučajevima

  • 1

Fotografije koje dolaze iz Bangladeša prikazuju jedan od najsurovitijih poslova na svetu, reciklažu brodova u veoma nehumanim uslovima. Posao na kom se radnici svaki dan suočavaju sa povredama i smrću, a sve to za samo nekoliko dolara na dnevno.

Preduzeće "Chittagong Ship Breaking Yard" koje se bavi reciklažom brodova i zapošljava više od 200.000 radnika koje plaćaju svega nekoliko dolara po danu.

Koliko je surov ovaj posao dokazuje i činjenica da radnici iz najsiromašnijih delova Bangladeša koriste acetilenske baklje i svoje ruke kako bi sekli gvožđe na komade. Prvo ih izvuku s plaže zajedno s timom utovarivača, pa ih tope.

Sve ovo se radi da bi materijali od kojih su sačinjeni brodovi, pogotovo čelik, bili reciklirani. Druga oprema, gorivo i razne hemikalije se mogu ponovo koristiti.

Novinar Nacionalne Geografije Piter Gvin, posetio je ovu regiju kako bi na licu mesta mogao da se uveri u stvarnost ovog surovog posla.

Od kad je sprovedeno istraživanje o sigurnosti i kada je utvrđeno da je bilo brojnih smrtnih slučajeva usled napornog i teškog rada, ovo preduzeće je postavilo stražare, bodljikave žice i znakove koji zabranjuju slikanje kako bi zataškali celu stvar.

- Upoznao sam na desetine radnika. Mnogi od njih imaju duboke ožiljke. Neki su čak izgubili i prste, a nekoliko njih je slepo na jedno oko - ispričao je Piter.

- Susreo sam se sa porodicom čija četiri sina rade za ovu kompaniju. Najstariji Mahabub (40) proveo je dve sedmice kao rezač pre nego što je video kako se čovek spalio do smrti jer je baklja izazvala požar u potpalublju. Rekao mi je da nije tražio platu iz straha da ga ne bi otpustili i dodao da im šefovi često prete da moraju ćutati o nesrećama koje se tu događaju - dodao je Piter.

U razvijenim državama, reciklaža brodova je regulisana, ali i skupa, pa se iz tog razloga većina posla obavlja u Bangladešu, Indiji i Pakistanu jer je tamo jeftina radna snaga, a nadzor minimalan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA