KORISNO: Ovo su bankarske kartice kojima možete da plaćate na rate!

Mnogi građani praktikuju kupovinu na rate, koja dođe kao mali predah od velikih računa. Uvek je prisutan osećaj da ono što smo platili u stvari nismo platili. Ta mogućnost odlaganja veoma je privlačna velikom broju potrošača

  • 9

Ukoliko želite da kupujete na rate, i to bez kamate, onda je dovoljno da proverite u svojoj banci da li takva kartica postoji u ponudi.

Mnogi građani praktikuju kupovinu na rate, koja dođe kao mali predah od velikih računa. Uvek je prisutan osećaj da ono što smo platili u stvari nismo platili. Ta mogućnost odlaganja veoma je privlačna velikom broju potrošača.

U anketi Telegrafa.rs, koja je sprovedena među desetak najvećih banka u Srbiji, saznajte kako da dobijete ovu karticu i gde sa njom sve možete da kupujete.

Komercijalna banka svojim klijentima nudi različite modalitete plaćanja karticama, pri čemu je plaćanje na rate bez kamate trenutno možda i najinteresantnije i ima sve brži rast. Kod ovakog načina plaćanja, banka u saradnji sa trgovcima – partnerima omogućava da građani robu kupe na 3, 6, 9 ili 12 rata bez plaćanja kamate - kaže Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom "Komercijalne banke".

Kartice koje omogućavaju plaćanje na rate su kreditne kartice Komercijalne banke - MasterCard Installment, Visa Revolving i DinaCard kreditna kartica. Uslovi za dobijanje kreditnih kartica su da je klijent u stalnom radnom odnosu i da ima kreditnu sposobnost.  Rokza izdavanje kartice je oko pet radnih dana. Komercijalna banka je svojim klijentima

- Na rate bez kamate je moguće kupiti obuću i odeću, opremiti stan svim potrebnim uređajima, platiti putovanje, kupiti računar i drugu tehniku, platiti zdravstvene usluge, letovanje, kozmetiku. Trenutno imamo atraktivnu "akciju" sa devet najvećih turističkih agencija, za plaćanje letovanja na rate i to je ono zašta se klijenti najviše interesuju - dodaje Savić.

U Unikredit banci korisnicima kreditnih kartica MasterCard i DinaCard omogućeno je da svaku transakciju u iznosu većem od 3.000 dinara, bilo da se radi o plaćanju robe i usluga ili podizanju novca na bankomatu, bez obzira na prodajno mesto na kojem su "provukli" karticu, podele na 3, 6 ili 12 mesečnih rata.

- Dodatna pogodnost je i ta što klijenti ne moraju odmah nakon kupovine da odluče da li će transakciju podeliti na rate, već to mogu da učine u bilo kom trenutku tokom tekućeg meseca. Oni koji izmiruju dospele rate na vreme i u celosti ne plaćaju kamatu, već samo jednokratnu naknadu po transakciji koja ne zavisi od visine potrošenih sredstava, već od broja rata. Za plaćanje na 3 i 6 mesečnih rata naknada iznosi 500 dinara, dok na 12 rata iznosi 1.000 dinara - navode u ovoj banci.

Kako bi korisnici kreditnih kartica Unikredit banke mogli da koriste ovu pogodnost, neophodno je da, pored raspoloživih sredstava na kartici, imaju aktiviran servis SMS Card Alarm. Naime, da bi određenu transakciju podelili na rate, potrebno je da sačuvaju izveštaj o zaključenoj transakciji koji su dobili putem SMS Card Alarma. Zatim je neophodno da tu istu poruku proslede banci, na broj 5332, sa naznakom na koliko rata žele da podele potrošeni iznos nakon čega će dobiti SMS potvrdu da je njihov zahtev prihvaćen.

- Pored toga, ovaj model mogu da koriste i oni koji se opredele da obaveze nastale u drugim bankama refinansiraju putem MasterCard kreditnih kartica Unikredit banke. Klijenti mogu da podnesu zahtev za izdavanje kartice u svim ekspoziturama Unikredit banke, kao i za SMS Card Alarm, s obzirom na to da je ovaj servis neophodan zbog podele određene transakcije na rate. Nakon podnošenja zahteva, na osnovu kreditne sposobnosti klijenta utvrđuje se visina njegovog kreditnog limita. Zahtev za kreditnu karticu mogu podneti, ne samo oni koji su svoja primanja preusmerili na račun otvoren u Unikredit banci, vec i oni koji ne primaju zaradu preko banke - pojašnjavaju u Unikredit banci.

Podela na rate je moguća za sve transakcije na POS terminalima, za sve transakcije na bankomatima, bilo da se radi o podizanju gotovine ili plaćanju računa, za transakcije u svim prodajnim objektima, bez ograničenja, za sve transakcije zaključene u zemlji i inostranstvu, budući da nije potrebno da trgovci imaju potpisan ugovor sa bankom po ovom osnovu.

- Klijenti uz pomoć ovih kartica imaju mogućnost da refinansiraju dugove po kreditnim karticama u drugim bankama, odnosno da dug podele na 3,6 i 12 rata uz plaćanje jednokratne naknade. Ukoliko rate izmiruje na vreme i u celosti, klijenti će biti oslobođeni plaćanja kamate - poručuju uz Unikredit banke.

Uz pomoć Masterata kartica Sosijete ženeral banke možete da kupujete na preko 1.000 prodajnih mesta.

Dejan Vučinić, direktor Direkcije za fizička lica Sosijete ženeral banke kaže da je prošlogodišnje iskustvo pokazalo da je banka u pravom trenutku donela odluku da na tržište izbaci novu kreditnu karticu koja je pobudila veliko interesovanje klijenata.

- Imamo u vidu da veliki broj građana ima povećane troškove, tako da su mnogima potrebna dodatna sredstva. Zbog toga smo tržištu ponudili Masterata kreditnu karticu koja objedinjuje otplatu duga u jednakim mesečnim ratama. Tu je i revolving kartica, koja istovremeno zamenjuje i popularne čekove. Konkretno, plaćanje Masteratom je brže i jednostavnije nego čekovima, a može se koristiti čak i za transakcije izvršene u inostranstvu. Sve transakcije preko 3.000 dinara podeljene su na 3 do 6 rata, u zavisnosti od potrošenog iznosa. I to nije sve - jednokratna provizija koja iznosi 5 % od iznosa transakcije, takođe dospeva na naplatu u ratama. Tako transakcija od 10.000 dinara ima proviziju od 500 dinara pa će ukupan iznos od 10.500 dinara biti podeljen na četiri rate - objasnio je Vučinić.

Ukoliko na dan dospeća rate klijent nema novca na računu, ta rata mu se prebacuje na revolving otplatu, što znači da neće ući u nedozvoljeni minus. Sa Masterata karticom građani mogu da kupuju svuda, bilo u Srbiji ili u inostranstvu, nezavisno od trenutnog stanja na tekućem računu, a mogu je koristiti i za kupovinu putem interneta.

- Masteratom na rate bez kamate možete da kupujete u velikim trgovinskim lancima kao što je Delhaize, kao i garderobu, obuću, knjige, lekove u apotekama, da njom plaćaju u zdravstvenim ustanovama, ali i u turističkim agencijama - ističu u Sosijete ženeral banci.

Dobar izbor nudi i banka Inteza. Na raspolaganju su tri najpriznatije globalne kartice Visa, MasterCard i American Express.

- Korisnicima banke Inteza kreditnih kartica na raspolaganju je plaćanje na do 12 jednakih mesečnih rata, bez kamate i naknade, odloženo plaćanje do 40 i 45 dana, u zavisnosti od tipa kartice, kupovina putem revolving kredita kao i poklon polisa putnog osiguranja. Usluga plaćanja na rate, bez kamate i naknade, korisnicima ovih kartica dostupna je na više od 4.500 prodajnih mesta u Srbijii gde mogu kupovati robu široke potrošnje, plaćati zdravstvene, turistitičke i obrazovne usluge poput kurseva stranih jezika i slično. Zahvaljujući saradnji sa oko 100 turističkih agencija u zemlji korisnici kreditnih kartica naše banke u prilici su da svoja letovanja, zimovanja i druge vrste turističkih usluga finansiraju na do 12 mesečnih rata, takođe bez kamate - ističu u banci Inteza.

S druge strane, Hipo banka nema u svojoj ponudi "karticu na rate" ali nudi Visa Classis Charge karticu koja omogućava izmirivanje obaveza bez kamate.

- Uz nju imate odloženo plaćanje do 40 dana bez kamate, dok se ukupan dug iz prethodnog meseca izmiruje  jednom mesečno. Može se koristiti u zemlji, inostranstvu ili putem interneta. Nije potrebno da razmišljate o menjačnicama, karticom plaćate svuda u svetu, a zaduženje stiže u dinarima - kažu u Hipo banci.

Sberk banka, takođe, trenutno nema u ponudi karticu kojom se plaća na rate bez kamate, ali kako tvrde u ovoj banci ovakvu vrstu usluge uskoro planiraju da ponude svojim klijentima.

Ni "Poštanska štedionica" trenutno nema u svojoj ponudi karticu kojom bi klijent mogao plaćati na rate.

Ista situacija je i u Prokredit banci, ali imaju Visa i Master kreditne kartice sa odloženim plaćanjem do 30 dana bez kamate.

Do zaključenja ovog broja odgovore nisu dostavile Rajfajzen banka i Erste banke.

( N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Анти Антифа

    26. april 2014 | 13:01

    Само чекови

  • стрептомицин

    26. april 2014 | 13:44

    Као прво то уопште није "без" камате

  • Sve znam

    26. april 2014 | 12:12

    KOLIKA JE CENA IZDAVANJA,VODJENJE MESECNE EVIDENCIJE I RASKID TJ.RAZDUZIVANJE SA TOM LEPOM BESPLATNOM KARTICOM!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA