UŽAS: Otrovano 19 ždralova u Vojvodini, ubio ih zaraženi kukuruz! (FOTO)

Ptice su pronađene na parceli koja je pod zasadom kukuruza na teritoriji opštine Čoka, a pretpostavlja se da su se otrovale jer poljoprivrednici, uprkos zabrani, kukuruz tretiraju opasnim otrovom

  • 27

Predsednik društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Jožef Gergelj saopštio je da je na teritoriji opštine Čoka masovno otrovano 19 sivih ždralova (Grus grus), a među njima se nalazi i jedan odrasli prstenovani primerak iz Finske.

 

- Ptice su pronađene na državnoj parceli izdatoj u zakup, koja je pod zasadom kukuruza. Ždralovi su se hranili semenom kukuruza koje nesavesni poljoprivrednici, uprkos zabrani korišćenja, i dalje tretiraju opasnim otrovom za toplokrvne organizme, Furadanom (Karbofuran), i ubrzo su uginuli - kaže je Gergelj, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

 

Ždralovi pretežno se hrane životinjama, odnosno sitnijim glodarima, kao i krupnijim insektima. Međutim, u nedostatku takve hrane, jedu i seme kukuruza na njivama, koje ostaje na površini.

 

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahtevalo je od nadležnih pokrajnskih inspekcijskih organa, da hitno ispitaju "neviđeno masovno trovanje sivih ždralova" i pokrenu postupak protiv odgovornih.

 

 

Podsetimo, nedavno je u selu Svilojevo, u apatinskoj opštini, pronađeno devet otrovanih orlova belorepana, čime je njihova populacija ozbiljno ugrožena.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niki

    25. april 2014 | 14:29

    To je posledica nekontrolisane upotrebe otrova. Čovek koristi otrov da bi se rešio korova. Priroda se buni kada joj se poremeti ravnoteža pa stvori korov koji je otporan na taj otrov. Onda čovek koristi jači otrov a priroda stvori korov koji je otporan i na njega. I na kraju imamo veoma jake otrove koji ne mogu da ubiju nikakve korove ali zato ubijaju ljude i životinje.

  • Marrina

    25. april 2014 | 14:13

    Eto sta mi jedemo..

  • KristiMek

    25. april 2014 | 14:29

    Jadne ptice,a jadni i mi zbog otrovne hrane koju jedemo..svi cemo imati rak za 10godina i vegeterijanci i svastojedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA