SRBIN VOLI DA ZAPUCA: Zvanično, imamo 1,2 miliona oružja, nezvanično - tri puta više!

Tokom 2013. na teritoriji Srbije oduzeto je 8.952 komada oružja u legalnom posedu, kao i 1.516 komada oružja u nelegalnom posedu. Od 2002. do 2012. zabeleženo je 47 upucavanja "zalutalim mecima", od čega čak 30 u Beogradu

  • 16

U našem narodu još uvek važi ona stara − kad se nešto slavi, tad se i puca. Što više i što jače, a retko se vodi računa o posledicama. Ne mari se o tome da će neko biti povređen, ne daj Bože ubijen, ali ni o činjenici da je pucanje na javnom mestu zabranjeno s čak dva zakona.

Tako je maloletnu devojku iz Crvenke prošlog utorka ranio zalutali metak. Istog dana, jedna Beograđanka pronašla je metak (koji joj je probio šoferšajbnu) u automobilu! Pukom srećom, nijedna od njih dve nije nastradala.

Pucaju svi - i vlasnici prijavljenog oružja i oni koji nemaju dozvolu. Prema broju komada oružja, Srbija prednjači u odnosu na druge zemlje. To se najčešće objašnjava time da je "Srbima u tradiciji da budu naoružani". 

Podaci MUP-a govore da je u Srbiji registrovano nešto više od 1.200.000 komada oružja, od čega oko 850.000 poseduju fizička lica. Međutim, kad je reč o neprijavljenom oružju, podaci policije znatno se razlikuju od podataka kojim raspolažu kriminolozi.

Prema rečima glavnog policijskog inspektora Miroljuba Kolarića iz Uprave policije MUP-a, nezahvalno je procenjivati broj neleglnog oružja, ali je trend u svetu da se on kreće oko 10 odsto u odnosu na legalno.

Kriminolog Zlatko Nikolić, za Telegraf kaže da je, da bi se došlo do realnog broja nelegalnog oružja u Srbiji, neophodno broj registrovanog oružja u legalnom posedu (pomenutih 1,2 miliona) pomnožiti sa tri.

Što zbog pucanja u vazduh, što zbog drugih nedozvoljenih radnji, tokom 2013. na teritoriji Srbije oduzeto je 8.952 komada oružja u legalnom posedu, kao i 1.516 komada oružja u nelegalnom posedu.

Prema rečima insprektora Kolarića, od 2002. do 2012. zabeleženo je 47 upucavanja "zalutalim mecima", od čega je čak 30 u Beogradu. Mnogo češće se dešava da metak udari u neki objekat, nego u čoveka.

- Važno je da se zna i da se shvati da ne puca oružje nego čovek. On je taj koji povuče okidač - kaže naš sagovornik.

Policija apeluje na građane da ne koriste vatreno oružje na slavljima, da ne pucaju u vazduh, kao i da u cilju opšte bezbednosti pozovu policiju kad čuju ili vide bilo šta sumnjivo.

Što se tiče kazni, pucanje u vazduh kažnjivo je Krivičnim zakonikom kojim se upotreba vatrenog oružja na javnom mestu, odnosno pucanje u vazduh, kažnjava zatvorom od dve do 10 godina. Zakonom o oružju i municiji, zabranjena je upotreba oružja na javnim mestima ili mestima na kojima se upotrebom oružja može ugroziti bezbednost ljudi i objekata.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    2. maj 2014 | 15:36

    Nije to dovoljno, treba jos.

  • Kosta Pećanac

    2. maj 2014 | 15:59

    Treba će za bin ladena i ostale

  • Tutor

    2. maj 2014 | 17:29

    Bogami ko sve živi oko nas i to je malo. A to što ga budale zloupotrebljavaju to je stvar blage kaznene politike u ovoj državi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA