Janša osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije

Janez Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od posrednika kompanije Patria prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska kompanija dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima, koji je bio vredan 278 miliona evra

  • 1

Viši sud u Ljubljani potvrdio je prvostepenu presudu opozicionom čelniku i nekadašnjem premijeru Janezu Janši, kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcijske afere Patria.

Kazne su potvrđene i bivšem brigadiru slovenačke vojske Antonu Krkoviču, direktoru firme "Rotis" Ivanu Črnkoviču, koji su osuđeni sa po 22 meseca zatvora i novčane kazne.

Prema sada pravostepenoj presudi, Janša je 2006. godine, kada je bio premijer, od Patrijinih posrednika prihvatio obećanje da će dobiti novčanu nagradu ako finska kompanija dobije posao opremanja slovenačke vojske oklopnim vozilima, koji je bio vredan 278 miliona evra.

Janša je tokom sudskog postupka negirao sve navode tužiteljstva da je uticao na ugovor s Patrijom i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao je političkom konstrukcijom, tvrdeći da je eventualno osuđujuća presuda protiv njega neodrživa.

Janša i njegovi advokati najavljuju žalbu ustavnom sudu, a bude li potrebno i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Slovenački mediji u ponedeljak navode da presuda višeg suda još nije izvršna i ne znači automatski odlazak Janše u zatvor, i podsećaju da bi on i ostali optuženi mogli da traže i izvršenje kazne preko tzv. vikend-zatvora, predviđenog za presude ispod dve godine zatvora.

Početkom juna prošle godine prvostepeni sud u Ljubljani osudio je Janšu na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 evra. Sutkinja Barbara Klajnšek ranije je prilikom izricanja nepravosnažne presude rekla da su Janša, Krkovič i Črnkovič bili svesni svog čina koji su počinili iz koristoljublja, pri čemu im je prethodno nekažnjavanje priznato kao olakšavajuća okolnost.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brzo

    28. april 2014 | 19:08

    I ......to su slovenci radili odavno al ovaj naseo.hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA