Radnici "Želvoza" proveli noć u smederevskoj skupštini

Protest će trajati dok svim radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak ne budu isplaćene otpremnine

  • 0

Radnici fabrike "Želvoz" odlučili su da prenoće u sali Skupštine grada Smedereva da bi uticali na odbornike da na dnevni red današnje sednice stave pitanje isplate njihovih otpremnina. Protest će biti prekinut tek kada svi radnici dobiju novac. Radnike su posetili Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović.

Polovina od oko 100 radnika, koji su pre podne započeli protest, odlučila je da noć provede u skupštinskoj sali. Jedan od radnika je naveo da je na njihov zahtev za isplatu otpremnina i zaostalih zarada iz Ministarstva ekonomije stigao odgovor da za preduzeća u restrukturiranju, poput "Želvoza", nisu predviđena sredstva u budžetu za 2012. godinu, zbog čega su se zaposleni i odlučili na protest.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je radnicima predložio da odrede petočlanu delegaciju sa kojom će otići u Ministarstvo finansija na razgovor o rešenju problema isplate otpremnina zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović predložio je da sutra na sednici Skupštine grada prisustvuje 20-tak radnika u svojstvu građana, a da preostala većina radnika tok sednice prati u susednoj sali putem video bima. Time bi bilo omogućeno zasedanje Skupštine, a radnici i odbornici bi po povratku delegacije iz Beograda bili obavešteni o ishodu razgovora s državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem.

Nezadovoljni radnici uputili su u toku dana pisani zahtev predsedniku lokalne skupštine Brančetu Stojanoviću da odbornici razmotre problem radnika "Želvoza" i Vladi upute zaključke s predlogom za hitno rešavanje. Oni zahtevaju da zasedanju skupštine danas prisustvuje deset njihovih predstavnika.

Inicijativni odbor radnika "Želvoza", koji su proglašeni za tehnološki višak, organizovao je i juče protest ispred glavne kapije fabrike u Smederevu.  Kako je tada objasnjeno, radnici su nezadovoljni odnosom nadležnih prema zaposlenima koji su se prijavili da uz otpremnine dobrovoljno napuste fabriku.

Radnici su će proteste prekinuti tek pošto provere da je svima izvršena uplata.

(M.S./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA