UŽAS: Islamski ekstremisti otimaju i prodaju devojčice za siću (FOTO)

- Oteo sam devojčice koje su išle u zapadnu školu i vi ste uznemireni. Rekao sam da zapadno obrazovanje mora da se ukine. Devojke, treba da idete i venčate se - poručio je Šekau vođa ekstremističke grupe Boko Haram koji maloletne učenice prodaju za manje od 12 dolara

  • 12

Islamistička grupa Boko Haram preuzela je danas odgovornost za kidnapovanje više stotina učenica u severnoj Nigeriji i zapretila da će ih prodati kao robove.

- Ja sam oteo vaše devojčice - rekao je u 57. minutnom snimku lider islamističke grupe Abubakar Šekau, prenela je agencija AFP.

Više od 300 učenica je 14. aprila kidnapovano iz škole u Čiboku, u državi Borno, od kojih 276 još uvek nije pušteno, a njih 53 su uspele da pobegnu.

Prema nepotvrđenim izveštajima lokalnih lidera u Čiboku, devojčice su odvedene preko nigerijske granice sa Čadom i Kamerunom i prodate kao neveste za manje od 12 dolara.

U najnovijem video snimku, vođa Boko Haram stoji ispred oklopnog transportera i dva kamiona sa mitraljezima obučen u borbenu uniformu.

Pored njega su šestorica naoružanih muškaraca sa pokrivenim licima.

- Oteo sam devojčice koje su išle u zapadnu školu i vi ste uznemireni. Rekao sam da zapadno obrazovanje mora da se ukine. Devojke, treba da idete i venčate se - poručio je Šekau.

Vođa ekstremista je rekao i da će oženiti devojčice od devet i od 12 godina.

Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan i njegova administracija su pod ogromnim pritiskom međunarodne javnosti da vrate devojčice kućama.

Džonatan je obećao u svom prvom javnom obraćanju povodom otmice u nedelju uveče da će vlada naći i vratiti porodicama devojčice.

Američki državni sekretar Džon Keri je u subotu izjavio da Vašington treba da uradi sve što je moguće da pomogne Nigeriji u obračunu sa grupom Boko Haram i dovođenju devojčica kućama.

U nasilju grupe Boko Haram na severu Nigerije je samo od početka ove godine život izgubilo 1.500 ljudi.

Nasilje je uglavnom ograničeno na tri severoistočne nigerijske države, Borno, Jobe i Adamava, koje su od maja prošle godine bile u vanrednom stanju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta Pećanac

    5. maj 2014 | 16:01

    Divna neka religija ovaj islam

  • Bin Laden لا إله ايلالا

    5. maj 2014 | 18:58

    Dve ipo Milijarde ljudi su Muslimani !! Najmiroljubivija religija sto postoji je Islam al kada vam neko ugrozi osnovna prava na Zivot onda mora se Najoštrije uzvratit i odbranit čast Muslimana !!!

  • rmpl

    6. maj 2014 | 12:02

    Molim redakciju da blokira Bin Ladena jer provocira na verskoj osnovi. Ja mislim da se i ostali čitaoci slazu!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA