S MOBILNIM IDU I NA SPAVANJE: Znate li koliko osnovci dnevno telefoniraju?

Četvrtina đaka drži mobilni pored jastuka dok spava, a isti broj ispitanih pored kreveta, pokazalo je istraživanje o upotrebi mobilnih telefona sprovedeno među osnovcima

  • 4

Svaki učenik od petog do osmog razreda osnovne škole koristi mobilni telefon u proseku dva sata i 56 minuta, pokazalo je istraživanje Slobodana Malušića, specijaliste pedagogije i dugogodišnjeg direktora OŠ "Đura Daničić" iz Beograda.

Istraživanje u kome je učestvovalo 1.000 učenika od petog do osmog razreda, pokazalo je i da 12 odsto učenika telefon koristi i više od četiri sata dnevno, piše Danas.

Većini đaka mobilni telefon služi za razmenjivanje SMS poruka, za šta dnevno utroše čak dva sata i 23 minuta. Devojčicama mobilni najčešće služi za razgovor i slanje poruka, dok dečaci igraju igrice i "surfuju" netom.

- Od ukupnog broja ispitanih osnovaca 97,3 odsto ima mobilni telefon, a dva i više mobilnih ima 23 odsto učenika. U školu svaki dan telefon donosi 85 odsto starijih osnovaca, a čak polovina ih upotrebljava na časovima i to više dečaci. Pitanje je zašto, kad je to zabranjeno - kaže Malušić za "Danas".

Svaki deseti anketirani ponekad u školi mobilnim snima nastavnike, drugove ili tuče. Učenici bi bez mobilnog telefona mogli da izdrže u proseku 17 dana, a petina tvrdi da bez ove sprave ne može nijedan sat.

- Četvrtina osnovaca drži mobilni pored jastuka dok spava, isti broj pored kreveta, a polovina u sobi. Moglo bi se konstatovati da polovina učenika spava sa svojim mobilnim telefonom i da se od njega ne odvajaju 24 sata. Oko 11 odsto anketiranih bi se radije odrekli najboljeg druga nego mobilnog - navodi Malušić i dodaje da je pravo vreme za kupovinu telefona 11 ili 12 godina, ali da roditelji to čine i ranije.

Malušić, međutim, naglašava da treba imati na umu negativne efekte korišćenja mobilnih, od zanemarivanja školskih i drugih obaveza, zdravstvenih problema izazvanih zračenjem, krađe i gubitka telefona, do toga da deca često komuniciraju i sa nepoznatim ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ralev

    7. maj 2014 | 11:22

    E sinovci , kad bi vi znali koliko ta sprava zrači

  • lanisa

    6. maj 2014 | 16:03

    Sa ovim mobilnim telefonima svi su postali sexualni manijaci otome se najvise pisu poruke salju slike.

  • maja

    6. maj 2014 | 15:15

    Moje dete nigde bez mobilnog i mislim da preteruje ali je tesko oduzeti. Raduje me sto trenira kosarku pa bar ta dva sata ne koristi mobilni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA