PRETNJE ULIČNOM SVIRAČU: Zaklaćemo te ako budeš svirao kosovske pesme u Vojvodini!

- Napali su me nožem, pocepali mi jaknu, otimaju mi novac koji sam skupio... Dođu pred mene, počnu da me psuju, pljuju, pa me fizički napadaju. Kažu mi da se vratim u Šumadiju, da im ovde ne trebam - jada se guslar i ulični svirač u Novom Sadu Miroslav Matić (70), rodom iz Trbosilja

  • 31

Guslar Miroslav Matić, koji već dve godine zarađuje kao ulični svirač u centru Novog Sada duže vreme je na meti grupe huligana koji mu svakodnevno prete "da će ga zaklati ako ne prestane da svira kosovske pesme u Vojvodini".

- Napali su me nožem, pocepali mi jaknu, otimaju mi novac koji sam skupio, a dobri građani, prolaznici, uvek zovu policiju kada me napadnu. Među njima ima i omladine ogrezle u nekoj mržnji koju ne razumeju ni oni sami, ali i starijih ljudi. Dođu pred mene, počnu da me psuju, pljuju, pa me fizički napadaju. Kažu mi da se vratim u Šumadiju, da im ovde ne trebam - priča Matić (70), guslar iz Trbosilja, sela kraj Loznice.

Pošto je u kutiji sa parama sve češće počeo da pronalazi papiriće s pretećim porukama, Marić je rešio da se na izvesno vreme povuče na Zlatibor.

- Vratiću se u Novi Sad. Ne bojim se mrzitelja koji mi prete - kaže Matić za "24sata".

Guslar koji često zasvira i u frulicu došao je u Novi Sad da bi pokušao da zaradi, a živi kod rodbine. Svaki dan recituje pesme, kojih kako tvrdi zna više od 2.000, a ima samo četiri razreda osnovne škole.

Između ostalog Matić je objasnio i da je bio "sluginog sluge sin",  bavio se poljoprivredom, i da otkad je došao u Novi Sad, ima samo narodni instrument južnog Balkana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Širom zatvorenih očiju

    9. maj 2014 | 11:20

    To mora da su oni tolerantni maDZari

  • Junačine

    9. maj 2014 | 12:24

    Napali dedu od 70 godina.Bravo fašističke junačine.Sad ću da dođem sa društvom u Novi Sad koncert da napravimo iako ne znamo da pevamo.Repertoar ćemo od čiče da tražimo plus ćemo ga obogatiti.Pa da vidimo...

  • Nikola Cacak

    9. maj 2014 | 12:18

    A sad o ovome niko ne prica , to su one libelarne cankove pristalice , pa gde su Srbi u Novom Sadu da ovo vide ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA