U Krasnoarmejsku pucano na ljude, jedna osoba poginula!

Pripadnici ukrajinske nacionalne garde otvorili su vatru na ljude okupljene ispred gradske skupštine u istočnoukrajinskom gradu Krasnoarmejsku i predstavnici proruskih snaga saopštili su da ima poginulih

  • 1

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti danas se održava referendum o samoopredeljenju. Izlaznost je velika, a referendum protiče u senci novih sukoba, zastrašivanja a u jednom mestu je ukrajinska garda otvorila vatru na civile.

Krasnoarmejsk je prvi grad u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine u kom je glasanje na referendumu završeno, i to zbog akcije ukrajinskih snaga bezbednosti, dok su u opsednutom Slavjansku odlučili da glasanje bude produženo do 22 sata po lokalnom ili 21 po srednjoevropskom vremenu, javile su agencije.

Pripadnici ukrajinske nacionalne garde otvorili su vatru na ljude okupljene ispred gradske skupštine u istočnoukrajinskom gradu Krasnoarmejsku i predstavnici proruskih snaga saopštili su da ima poginulih.

Krvoproliće u Krasnoarmejsku usledilo je nekoliko sati pošto su ukrajinski vojnici u tom gradu zatvorili biračka mesta za referendum o samostalnosti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck.

Jedan fotoreporter agencije AP bio je svedok pucnjave i na mestu događaja je video dvoje ljudi kako nepomični leže na tlu, a lider proruskih separatista u jugoistočnoj Ukrajini Denis Pušilin rekao je za agenciju ITAR-Tass da ima poginulih, ali nije precizirao broj.

Ipak, prema drugim medijskim izveštajima pognula je jedna osoba.

Prema ranijem izveštaju Itar-Tas sa, ukrajinske snage zauzele su prostorije četiri škole u Krasnoarmejsku u kojima su smeštena birališta. Zbog toga su zatvorena biračka mesta, a predsednik Centralne izborne komisije "Donjecke Narodne Republike" (DNR) Roman Ljagin rekao je da je odziv birača je bio 77,08 odsto.

Ljagin je saopštio da će u Slavjansku, gde je bilo predviđeno zatvaranje biračkih mesta u 18 po lokalnom (17 po srednjoevropskom) vremenu, glasanje biti produženo, ali da u slučaju zaoštravanja situacije birališta mogu biti i ranije zatvorena.

On je saopštio da je do kasnijih podnevnih sati izlaznost bila blizu 50 odsto.

(Telegraf.rs/Beta/AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    11. maj 2014 | 23:15

    UKRAJINA KLIZI U JOŠ KRVAVIJI SUKOB. JUGOISTOK SE ODVAJA I PRIKLJUČUJE EVROAZIJSKIM INTEGRACIJAMA. CEPANJE UKRAJINE NA POMOLU. ZAPAD UKRAJINE U ZAGRLJAJ NATO. MOGUĆ SCENARIO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA