EVO ODGOVORA: Zbog čega su mamuti istrebljeni?

Oni koji veruju u teoriju udara asteorida od pre 12.800 godina tvrde da su mamuti nestali zbog posledice pada vanzemaljskog tela na tlo zemlje

  • 8

Ideju da je praistorijsku Severnu Ameriku pre 12.800 godina pogodio asteroid i tom prilikom istrebio mamute i desetkovao rane naseobine ljudi, ponovo je osporena od strane stručnjaka. Analize koje su nezavisni arheolozi uradili, otrkivaju da se rezultati ne poklapaju sa važećim zaključcima.

Pristalice teorije udara tvrde da postoji 29 lokacija, između Severne Amerike i Evrope, koje sadrže tanak sloj sedimenta koji datira još iz perioda pada asteroida.

Poslednja u nizu studija proveravala je da li su uzorci tla sa pomenutih mesta zaista stari 12.800 godina. Posle detaljnog istraživanja otkrili su da su samo 3 od 29 lokacija zaista te starosti, saopštili su istraživači iz žurnala "Proceedings of the National Academy of Sciences".

- Hronologija se ne uklapa - kaže vođa tima Dejvid Melcer, arheolog Južnog Metodističkog univerziteta u Dalasu čiji tim uključuje stručnjake i za severnoameričke Paleoindijance.

Ne postoji sumnja da se nešto važno dogodilo u toj regiji pre 12.800 godina. Temeprature su vrtoglavo porasle, a pametni lovci koji su bili poznati kao narod Klovis, nestali su sa zapada SAD-a. Oni koji veruju u udar asteroida, ističu da su među dokazima i sićušni dijamanti nastali od visokog pritiska usled udara, kao i čađ i ugalj u slojevima tla koji su se stvorili od plamena koji je izazvao udar.

Tada su mnoge životinje, poput mamuta, istrebljene.

Međutim, protivnici ove teorije smatraju da postoje i druga objašnjenja za postojanje tih materijala, a da bi udar komete ili asteroida sigurno ostavio dublji trag u geološkoj istoriji, ali dokazi za to ne postoje.

Melcerov tim je analizirao svu postojeću literaturu o ovih 29 mesta i proveravali tačnost tvrdnje da su stara 12.800 godina. Glečer u Alberti je prema opisu star 13.000 godina, ali je ta starost pripisana na osnovu sličnih osobina sa lednikom koji je udaljen 2.600 kilometara, a nastao je od druge ledene površine.

Na ostalim mestima, radiougljenično datiranje je obavljeno na uzorcima koji su prikupljeni na nekoliko hiljada metara od navodnog sloja udara. Na plaži Veli u Alberti, analiza je obavljena na osnovu lobanje istrebljenog muflona, ali su i druga navodna obeležja udara pronađena u sendimentima sasvim drugog fosila - lobanje konja.

- Sve te analize nisu mogle da dokažu da se nešto simultano dogodilo na svih 29 lokacija pre 12.800 godina. Za sada nema dokaza ni razloga za prihvatanje teorije o udaru nekog vanzemaljskog tela - zaključio je Melcerov tim.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • džordž

    14. maj 2014 | 16:18

    tolika priča da se ne kaže ništa ..

  • TRJOVAN

    14. maj 2014 | 16:46

    Mozda su otisli na jug, i tamo ostali kao nudisti. Skinuli su krzno, a kljove im ne rastu dobro zbog karijesa i juznjackog kikirikija. Preselili su se međ bratski crnacki narod. Ali su dosli belci i poceli da ih love za ove manje kljove.

  • RASMUS

    14. maj 2014 | 16:46

    A ko pobi onolike indijance posle ....o tome ne treba diskutovati,..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA