ŠOKANTNO OTKRIĆE: Tajna nacistička vojska branila Zapadnu Nemačku od komunizma (FOTO)

Novootkriveni dokumenti pokazuju da su u godinama nakon Drugog svetskog rata bivši pripadnici Vermahta i Vafen-SS oformili tajnu armiju kako bi zemlju zaštitili od potencijalne invazije Sovjeta - a da za to niko nije znao!

  • 20

Čitavih šest decenija je ovaj debeli dosije ležao neprimećen u arhivama BND, nemačke obaveštajne službe: danas ovi zaboravljeni dokumenti otkrivaju da je postojala ultra-tajna organizacija sastavljena od nekih 2.000 vetarana Vermahta i Vafen-SS koja je oformljena 1949. godine u Zapadnoj Nemačkoj, bez znanja nemačke vlade, bez odobrenja parlamenta i bez znanja okupatora (saveznika) a sa ciljem odbrane novoformirane Savezne Republike Nemačke od istočno-nemačke i/ili sovjetske agresije, bilo tako što će se povući van zemlje pa napasti kada se pregrupišu, bilo tako što će voditi partizansku borbu protiv komunističkog okupatora.

Do ovog otkrića se došlo sasvim slučajno, nakon što je BND angažovao istoričara Agilolfa Keselringa - unuka čuvenog feldmaršala Alberta koji je nakon rata osuđen na smrt pa na doživotni zatvor da bi na kraju bio pomilovan - sa ciljem da istraži rane početke ove obaveštajne agencije. On ih je pronašao spakovane u kutiju, pod krajnje nezanimljivim naslovom "Osiguranja".

U slučaju rata, ova tajna armija mogla je da mobiliše i do 40.000 ljudi, tvrdi se u ovoj dosijeu, a u njemu su se nalazili neki od važnih igrača iz vremena Trećeg rajha: glavni organizator bio je bivši pukovnik Albert Šnez koji je, o ironije, služio upravo pod Albertom Keselringom u Italiji.

Čitav projekat je začet u Švabiji, regiji oko Štutgarta, u kojoj se Šnez posle rata bavio trgovinom u drvnoj industiji, tekstilu i kućnim aparatima, a u ovoj oblasti su imali i najviše pristalica.

Šnez je skupljao donacija od poslovnih ljudi i bivših oficira sličnih nazora, kontaktirao udruženja veterana i sklapao tajne dogovore sa prevoznicima kako bi svoje ljude mogao da prebaci na sigurno u najgorem mogućem slučaju. U svojim redovima imali su i jako važne i uticajne ljude u novim vlastima, od pripadnika vladinih bezbednosnih institucija u Bonu do pojedinih gradonačelnika, a imali su i obaveštajnu službu: išli su toliko daleko da su čak skupljali i podatke o istaknutim levičarima!

Zanimljivo je i to što su imali kontakte i ugovorenu saradnju i sa organizacijom koju je oformio čuveni Oto Skorceni, ali i sa dve nacističke grupe koje su tajno finansirale Sjedinjene Države a koje su takođe okupljale bivše naciste: Savez nemačke omladine i njihova specijalizovana organizacija poznata kao Tehnička služba, koja se i sama spremala za partizanski rat a koju su vlasti u Bonu zabranile 1953. godine.

To što su ostali tako dugo neprimećeni pre svega treba zahvaliti njihovoj nepoverljivosti i konspirativnosti: svakog kandidata su dobrano proveravali, iako nisu ostali potpuno imuni na stare boljke: izvesni kriminalac K. opisan je kao "inteligentan, mlad i... polu-Jevrejin".

Na njihovim spiskovima nalazilo se čak 10.000 imena, od toga 2.000 oficira. Naravno, broj bi se, kao što smo gore pomenuli, višestruko uvećao u slučaju invazije.

Tek 1951. godine je preteča BND, grupa poznata kao Gelenova organizacija, saznala za ovu vojsku (i to tako što im se Šnez sam obratio za finansijsku pomoć), i obavestila kancelara Konrada Adenauera. Ništa međutim nije preduzeto da se ona uguši, a jedan dokument kaže da su Gelen i Šnez "bili u prijateljskim odnosima dugi niz godina".

Jedan od razloga sasvim sigurno leži u činjenici da Bundesver, oružana sila nove Nemačke, još uvek nije bio formiran (biće tek 1955. godine) a da su saveznici povukli veliki deo svoje vojske ostavljajući Zapadnu Nemačku u ranjivom položaju u slučaju nekakve sumanute intervencije Moskve i Istočnog bloka.

Drugi razlog je daleko zlokobniji: bivši esesovci su imali veliki uticaj u posleratnoj Nemačkoj, o čemu svedoči i jedan transkript sa sastanka Gelenove organizacije na kojoj je jedan agent predložio da se o nekom pitanju "konsultuje SS", "pošto je SS faktor koji treba pitati za mišljenje pre nego što se donese odluka". Veruje se da je ovaj uticaj postojao tokom čitavih pedesetih godina.

Bilo kako bilo, tajna vojska se ugasila kada je formiran Bundesver i kada njeno postojanje više nije bilo neophodno. Ostala je tajna sve do danas.

(V. V. / Izvor: Spiegel.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feki

    14. maj 2014 | 23:08

    I šta je tu čudno, zar ne vidite šta radi Nemačka danas.

  • Pedja RS

    15. maj 2014 | 00:23

    He he... Švabe da vode partizansku borbu! E, da mi je i taj film gledati. :D

  • стрептомицин

    15. maj 2014 | 09:11

    Нацисти, као и усташе и остали злочинци су без проблема наставили одржавање своје идеологије и поред "пораза" јер су им американци све то омогућили...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA