Slovenija uputila dodatnu pomoć, stiže i vojni helikopter

Vlada Slovenije je već poslala u Srbiju specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa deset vozila, 19 stručnjaka, kao i specijalne pumpe

  • 11

Slovenačka vlada uputila je danas Srbiji četiri jedinice sa čamcima za spasavanje na vodi, a u toku dana biće na raspolaganju i specijalni vojni helikopter kao dodatna pomoć u borbi sa poplavama, rekao je ambasador te zemlje u Beogradu Franc But.

Prema njegovim rečima, jedinice za spasavanje na vodi trebalo bi da stignu u Srbiju danas do 18 sati i biće odmah usmerene ka oblastima oko Obrenovca i duž Save.

- Istovremeno mogu da potvrdim da konačno imamo sve dozvole što se tiče slanja specijalnog vojnog helikoptera koji i u mraku može da deluje - kazao je on i objasnio da se dugo čekalo na dozvole zbog toga što je taj helikopter deo slovenačkih struktura u KFOR-u koje se nalaze na severu Kosova.

Specijalni helikopter će, kako je objasnio, sleteti danas na aerodrom u Surčinu i biće raspoređen.

Ambasador je, takođe, rekao da je danas posetio slovenačku ekipu civilne zaštite u termoelektrani "Kolubara" i da mu je drago što su veoma zadovoljni njihovom pomoći za koju su rekli da, na neki način, omogućuje da najveći energetski objekat u Srbiji može normalno da radi.

- Veoma nam je drago zbog toga i nadamo se da će naša pomoć biti od koristi - zaključio je But, koji je dodao da je Slovenija jednu spasilačku ekipu poslala i u Bosnu, koja je tamo već stigla.

Slovenački ambasador je juče potvrdio da je Vlada Slovenije poslala u Srbiju specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa deset (umesto najavljana četiri) vozila i prikolicu, 19 stručnjaka, dve velike i četiri dodate male specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, kao i dva agregata.

Građani Slovenije organizovali su se i preko Fejsbuka, kako bi sakupili pomoć za ugrožene u poplavama.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zizi

    17. maj 2014 | 17:04

    Svaka cest Sloveniji ! i Rusiji

  • Idi begaj

    17. maj 2014 | 16:55

    Eto ko nam pomaze. Slovenci,Makedonci,Bugari,Rusi,Belorusi,Crnogorci..... Za Britanski javni servis Bbc mi smo u Africi tako da bi mozda i pomogli da nismo tako daleko.

  • Indjija

    17. maj 2014 | 16:53

    Mozda je sve ovo od Boga dato da nas sve ujedini!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA