VELIKI GUBITAK: Umro akademik i književnik Dobrica Ćosić!

Jedan od najvećih srpskih književnika, romansijer i esejista, akademik, politički i nacionalni teoretičar, redovni član SANU i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić preminuo je u 92. godini

  • 94

Jedan od najvećih srpskih književnika Dobrica Ćosić, akademik, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar, redovni član SANU i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije (od 1992. do 1993.) preminuo je u 92. godini u Beogradu, potvrdila je njegova porodica.

Ćosić je rođen u Velikoj Drenovi (Kraljevina SHS), 29. decembra 1921.

Od Drugog svetskog rata do 90-ih godina bio je aktivno uključen u politički život Srbije.

Kao mlad nije uspeo da se mnogo posveti obrazovanju (završio je srednju poljoprivrednu školu), ali se posle Drugog svetskog rata doškolovao - to mu je omogućilo da izraste u modernog pripovedača i romanopisca.

Od samog početka učestvovao je u događajima vezanim za Drugi svetski rat – napisao je i ciklus romana o tome.

Godine 1951. objavio je roman "Daleko je sunce" koji je veoma značajan za razvoj srpske književnosti (pokazuje kojim je putem krenula književnost tog vremena), ali ne i za njega kao pisca. Tri godine kasnije objavljuje roman "Koreni", koji otvara čitavu epopeju koju je Ćosić uspeo da ispriča u nizu romana sledećih decenija.

Opet će govoriti o događajima u Drugom svetskom ratu – 1961. godine kada izlazi njegov roman "Deobe".

Sledi ciklus romana "Vreme smrti" (1972. izlazi prva od četiri knjige), koji se bavi događajima vezanim za Prvi svetski rat.

Osamdesetih godina, Ćosić će objaviti još jedan manji ciklus (po broju romana) "Vreme zla", koji obuhvata tri obimna dela: "Vernik", "Grešnik" i "Otpadnik". U ovom ciklusu pisac prati događaje između dva svetska rata.

Sredinom 90-ih pojavljuje se "Vreme vlasti", nakon Ćosićevog aktivnog bavljenja vlašću.

On se smatra idejnim začetnikom Srpske demokratske stranke u Kninu i istoimene stranke u BiH, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, koju su, posle raspada biše SFRJ, činile Srbija i Crna Gore, izabran je 27. aprila 1992. godine. Posle samo godinu dana i sukoba sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, smenjen je sa te funkcije.

Godine 2000. priključio se pokretu Otpor, ali je kasnije izjavljivao da to ne bi učinio da je znao da je finansiran iz inostranstva. Ćosić je bio i prvi srpski intelektualac koji je otvoreno predlagao podelu Kosova i Metohije još devedesetih godina.

U svojim delima obuhvatio je skoro dva veka, vreme od početka 19. do 20. veka.

Dobrica Ćosić je prvi dobitnik Ninove nagrade 1954. za roman "Koreni", a drugi put bio je njen lauerat 1961. godine za trilogiju Deobe. Uz Oskara Daviča i Živojina Pavlovića, jedan je od trojice književnika koji su ovu nagradu dobili više puta.

Ćosić je dobitnik brojnih nagrada. Udruženje književnika Srbije mu je 1986. dodelilo nagradu Udruženja za izuzetan značaj za književno stvaralaštvo. Dobrica je nominovan za Nobelovu nagradu tri puta: 1983. i 1989. (od strane francuskih i britanskih institucija) kao i 2011.

Odeljenje za književnost i jezik Srpske akademije nauka i umetnosti predložilo je 1972. godine Ćosića za "Oktobarsku nagradu" Beograda za prvi deo romana "Vreme smrti".

Dana 17. juna 2010. godine, Ćosiću je, u Ambasadi Rusije u Beogradu uručena jubilarna medalja "65 godina pobede u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine". Ovo priznanje uručio mu je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, po ukazu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    18. maj 2014 | 14:32

    Ljudi, ja sam iz Velike Drenove, odakle je bio i Dobrica. On koliko je "voleo" svoj narod, nije ni saobraćajni znak za svoje selo stavio, a da ne pričam koliko je ljudi streljano baš zbog njega.

  • Mrkva

    18. maj 2014 | 14:03

    Sigurno je tesko umro pun je bio mrznje i krvi

  • ISTINA OSTAJE

    18. maj 2014 | 14:14

    Dobrica Ćosić: clan SANU, u svom romanu "Deobe" “Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA