Marko Milošević oslobođen optužbi!

Bivšim otporašima danas stigla presuda kojom se odbija njihova žalba na oslobađajuću presudu Miloševiću. Sud naložio da troškove procesa od 10 miliona dinara plate građani Srbije

  • 0

Marko Milošević pravosnažno je oslobođen odgovornosti za prebijanje nekadašnjih pripadnika organizacije Otpor iz Požarevca 2. maja 2000. godine. Požarevačkim otporašima danas je dostavljena presuda Apelacionog suda od 3. februara, kojom je odbijena njihova žalba na presudu, da se Marko Milošević i njegovi prijatelji oslobode svih optužbi zbog zastarevanja procesa.

Istom presudom, Apelacioni sud naložio je da se troškovi ovog dvanaestogodišnjeg procesa plate iz republičkog budžeta, odnosno da će građani Srbije iz svog džepa platiti oko 10 miliona dinara.

Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava u Stazburu, ali na postupanje države, koja je dozvolila da proces zastari. U međuvremenu, otporaši su podneli inicijativu za razrešenje sudije Gordane Vidojković iz Požarevca, jer je smatraju odgovornom za odugovlačenje procesa i oslobađanje Miloševića.

- Onа je Marka uvela u proces tek kad je dobio аzil u Rusiji, pа nije mogаo dа bude izručen Srbiji. Nаkon togа, 2008. godine donelа je presudu po kojoj potvrđuje dа je i Mаrko učestvovаo u tuči, аli dа se ne znа ko je kogа udаrаo, iаko su svedočenjа očevidаcа bilа preciznа. Međutim, u februаru 2009. godine Okružni sud je nаložio novi postupаk, аli onа 15 meseci nije zаkаzаlа nijedno ročište. Na kraju je objavila zastarevanje procesa - kаže Sokolović.

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove ocenjuje da je oslobađajuća presuda Marku Miloševiću još jedan u nizu dokaza da su našem prasovuđu potrebne hitne i radikalne reforme.

- Oslobađajuća presuda Miloševiću, koja je sada postala i pravosnažna, ponižavajuća je ne samo za Otporaše, već i za sve nas koji smo se tokom devedesetih godina borili za slobodnu i demokratsku Srbiju - kažu u SPO.

(Telegraf.rs)

(Foto: D. Knežević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA