DRŽITE SE, BRAĆO! Šire se zaraze u kolektivnim centrima u Hrvatskoj, pogođene i bebe!

U kolektivnom centru u Hrvatskoj ima obolelih od enterokolitisa. U Tuzli je kod grupe evakuisanih lica primećena pojava svraba, a u Opštu bolnicu u Orašju primljeno je nekoliko dece zaražene vaškama

  • 24

Osmoro odraslih osoba, evakuisanih sa poplavljenih područja u Hrvatskoj, obolelo je od enterokolitisa i svima je pružena lekarska pomoć.

I četiri bebe koje su evakuisane i nalaze se u organizovanom smeštaju na području Slavonskog Broda imaju problema s disajnim organima i povišenu temperaturu.

Prema izveštajima epidemioloških službi nadležnih županijskih zavoda za javno zdravstvo, iz poplavom pogođenih županija, opšta epidemiološko-higijenska situacija je zadovoljavajuća, a najveća opasnost su crevne zarazne bolesti.

- U ovakvim stanjima kao što su poplave, najveća opasnost su epidemije crevnih zaraznih bolesti zbog kontaminacije životnog prostora otpadnim vodama - rekla je za Index.hr Goranka Petrović iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

U organizovanom smeštaju evakuisanih osoba vodosnabdevanje i ishrana su u kontrolisanim uslovima, pa je rizik od crevnih zaraznih bolesti nizak. Međutim, zbog gustog smeštaja povećan je rizik od prenosa bolesti koje se šire kontaktnim i kapljičnim putem, upozorila je Petrović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić doneo je danas odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Željko Ler informisani su danas prilikom posete kasarni Oružanih snaga BiH "Dubrave" u Tuzli da je kod grupe evakuisanih lica primećena pojava svraba, javlja Srna.

U Opštu bolnicu u Orašju primljeno je nekoliko dece zaražene vaškama, izjavila je direktor bolnice Ružica Vukić.

Federalni mediji javljaju da su to deca iz prihvatnih centara u koja su smeštena sa porodicama, nakon što je njihove domove pogodila poplava.

- Radimo na tome da se što prije sanira ovaj problem. Nadamo se da neće biti epidemije - rekla je Vukićeva za Srnu.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veca

    21. maj 2014 | 23:33

    Mir! Narod ko i mi.

  • NL

    21. maj 2014 | 23:44

    Cuvajte se dragi susedi ( komsije ) cuvajte sve vase najblize, pogotovu male bebe, decu stare nesposobne osobe, sve ce polako proci, ali se ipak cuvajte. Zelim vam sve najlepse. Uz Boziju pomoc svece biti dobro. Ziveli !!!

  • milanBG

    21. maj 2014 | 23:46

    ne dajte se Hrvati,zajedno ćemo da izdržimo sve ovo,ne može ništa da slomi naša balkanska srca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA