KORITA UŽASA: Ove rečice i potoci čudnih imena su poplavili Srbiju!

Da li ste znali imena reka koje su poplavile Srbiju? Rečice čudnih imena za koje su do pre nekoliko dana znali samo meštani naselja kroz koja protiču, opteretile su korita Save, Kolubare, Morave, Dunava i Tise

  • 6

U proteklih šest dana Srbija se suočava s katastrofalnim poplavama koje su mnoge ljude ostavili bez najmilijih, kao i bez porodičnog ognjišta. Doskora bezimene rečice, pritoke Kolubare, Save, Dunava, Tise prelile su korita u koja se ulivaju i napravile katstrofu nezapamćenih razmera. Lešnica, Štira, Žeravija, Skrapež, Kladnica, Turija, Likodra su samo neke od njih. 

 

Veliki broj ljudi je nestao, a u mnogim stanovništvima nema vode i struje. Vlada Srbije, mnogobrojne civilne organizacije i volonteri daju sve od sebe kako bi pomogli onima kojima je potrebna zdravstvena zaštita, hrana, lekovi i voda, kao i da spreče dalji rast vodotokova.

 

 

Za tri dana palo je više kiše nego što padne za tri meseca. Niko se nije nadao da će potoci i male rečice toliko narasti i preopteretiti rečne tokove Kolubare, Save, Dunava, Tise, Morave. Rečice i potoci za koje su jedva znali i lokalni meštani uvelikome su doprineli katastrofi u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

 

Iako u pojedinim krajevima zemlje poplave nisu retkost, katastrofa ovih razmera se smatra elementarnom nepogodom, s obzirom da su bujice uspele da unište i nasipe koji su projektovani da izdrže "stogodišnje vode".

 

 

Lešnica, Štira, Žeravija, Skrapež, Kladnica, Turija,  Likodra, Brštica, Bogoštica, Čađavica su imena rečica koje su opteretile korita velikih reka i izazvale nezapamćen potop.

 

Iako do sada gotovo da su samo meštani znali za imena ovih rečica, nakon ove elementarne nepogodc one će se sigurno pamtiti po zlu.

 

 

Na putu Kolubare ka Savi u nju se ulivaju Rabas, Kladnica, Tamnave, Ljubostinja, Gradac, Lepenica, Turija.

 

Ove rečice kao i preko 52 pritoke Resave učinile su da Srbija postane korito užasa. Ove doskora bezimene rečice su gotovo sravnile Valjevo i Svilajnac i uništile Obrenovac, dok su pritoke Morave napravile ogromnu štetu u Kraljevu i okolini.

 

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • besha

    22. maj 2014 | 16:22

    Vidi dodika na trecoj slici,sta on u toj barustini radi,

  • Milica

    22. maj 2014 | 15:31

    Da ne zaboravimo reku Crnicu koja je nanela stetu Paracinu.

  • Milan

    22. maj 2014 | 18:29

    Reke Suvara (selo Gornja mutnica) i reka Grza (odmaraliste Grza) u opstini Paracin su napravile stetu i onde slivanjem u reku Crnicu su napravile i samom gradu Paracinu stetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA