ZLA SUDBINA: Doboj potopljen istog dana kao i pre 46 godina (VIDEO)

Tragična sudbina pogodila je ovaj grad u Republici Srpskoj na isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba

  • 4

Kada sudbina želi da se poigra ona ne bira, a ovaj put se poigrala sa Dobojem, gradom koji je skoro, pa potpuno, uništen, u katastrofalnom poplavama koje su zadesile Republiku Srpsku i BiH. Naime, davne 1968. godine, na 15. maj, ovaj grad je takođe završio pod vodom.

Isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije, Doboj je pogodila ista nesreća. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba, prenosi "Fokus.ba".

Potvrda da je slična katastrofa pogodila Doboj i pre četiri i po decenije stigla je i iz Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

- U četvrtak (15. maj) zabeležen je vrlo visok vodostaj reke Bosne u području Reljeva gde je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj reke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara, saopšteno je iz Zavoda.

Potvrđuju da je te godine Doboj, takođe, bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji reka nego što je to bio slučaj sada.

Najveće padavine i poplave koje su usledile ranije su u BiH zabeležene pre 100 do 120 godina, dok su poslednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150, odnosno 200 litara na metar kvadratni.

- Zanimljivo je da i u poslednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada su vreme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom poslednjih 120 godina - ocenio je klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.

Pogledajte video:

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: fokus.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • louigi

    22. maj 2014 | 18:34

    Gde je moj komentar stavili ste ovoga kretena poturicu.

  • besha

    22. maj 2014 | 16:19

    Samo sto 68 nije bilo kopile zvano r.s koju je okotili ratni zlocinci i djecoubice....Bosna zauvijek...i nije nikad bio Mile od Doboja,nego vazda Mujo i opet ce biti kad tad.strpljenje je majka uspjeha...

  • sokirana

    23. maj 2014 | 09:22

    Blago receno UZAS Uzas je i to sta taj narod prezivljava i sad. jasam rodjena u jednom manjem gradu kod Doboja, a zivim u vecem pored Obrenovca. prezivljavam i pratim ljudsku patnju svih ljudi.dok se vi tamo obracunavate veski, politicki i ko zna kako jos. mise borimo za svaki zivot. LJudi gladna i zedna su i DJECA I DECA. SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA