4

ZLA SUDBINA: Doboj potopljen istog dana kao i pre 46 godina (VIDEO)

Tragična sudbina pogodila je ovaj grad u Republici Srpskoj na isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba

Poplave u Doboju 1968
Printskrin: YouTube/PublicDomainFootage

Kada sudbina želi da se poigra ona ne bira, a ovaj put se poigrala sa Dobojem, gradom koji je skoro, pa potpuno, uništen, u katastrofalnom poplavama koje su zadesile Republiku Srpsku i BiH. Naime, davne 1968. godine, na 15. maj, ovaj grad je takođe završio pod vodom.

Isti dan, 15. maja, samo 46 godina kasnije, Doboj je pogodila ista nesreća. Potpuno je poplavljen, a prema još nepotvrđenim informacijama, u ovom gradu je život izgubilo desetak osoba, prenosi “Fokus.ba”.

Foto: Twitter/ItalijankaPre@gladna__sam

Foto: Twitter/ItalijankaPre@gladna__sam

Potvrda da je slična katastrofa pogodila Doboj i pre četiri i po decenije stigla je i iz Sektora za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

- U četvrtak (15. maj) zabeležen je vrlo visok vodostaj reke Bosne u području Reljeva gde je dostigao nivo od 498 centimetara, a veći vodostaj reke od tog nivoa registrovan je 1968. godine kada je iznosio 527 centimetara, saopšteno je iz Zavoda.

Printskrin: YouTube/PublicDomainFootage

Printskrin: YouTube/PublicDomainFootage

Potvrđuju da je te godine Doboj, takođe, bio poplavljen, i, kako navode, to su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji reka nego što je to bio slučaj sada.

Najveće padavine i poplave koje su usledile ranije su u BiH zabeležene pre 100 do 120 godina, dok su poslednji put padavine bile posebno snažne 1989. godine i 2012. godine kada je palo oko 150, odnosno 200 litara na metar kvadratni.

Printskrin: YouTube/PublicDomainFootage

Printskrin: YouTube/PublicDomainFootage

– Zanimljivo je da i u poslednjih 15 do 20 godina imamo oborene rekorde kada su vreme i vremenske prilike u pitanju. Prvo su oboreni rekordi u visokim temepraturama pa onda i po vrlo niskim i eto ovo je sada novi rekord koji imamo, najveće poplave tokom poslednjih 120 godina – ocenio je klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.

Pogledajte video:

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor: fokus.ba)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Doboj, Poplave, Poplave u Bosni, Republika Srpska
Popularni komentari
 • l
  louigi

  Gde je moj komentar stavili ste ovoga kretena poturicu.

 • s
  sokirana

  Blago receno UZAS Uzas je i to sta taj narod prezivljava i sad. jasam rodjena u jednom manjem gradu kod Doboja, a zivim u vecem pored Obrenovca. prezivljavam i pratim ljudsku patnju svih ljudi.dok se vi tamo obracunavate veski, politicki i ko zna kako jos. mise borimo za svaki zivot. LJudi gladna i zedna su i DJECA I DECA. SRAMOTA

 • b
  besha

  Samo sto 68 nije bilo kopile zvano r.s koju je okotili ratni zlocinci i djecoubice….Bosna zauvijek…i nije nikad bio Mile od Doboja,nego vazda Mujo i opet ce biti kad tad.strpljenje je majka uspjeha…

foto dana

video dana