BORCI PROTIV STIHIJE: Kad poštari postanu ronioci, spasioci i junaci na nasipu (FOTO)

Radnici "Pošte Srbije", osim što su na vreme dostavili sve pošiljke uprkos poplavama, učestvovali su i u evakuaciji ugroženih sugrađana, ali i podizanju bedema kako bi se pojedini gradovi odbranili od nabujalih reka

  • 3

Tokom poplava koje su zadesile mnoga mesta u Srbiji, poštari su obezbedili neprekidno funkcionisanje poštanskog saobraćaja, ali su i pomagali svojim sugrađanima. Neki od njih evakuisali su ugrožene, dok su im drugi organizovali smeštaj i pomagali u izgradnji nasipa.

Andrija Dudok, poštar sa Karaburme, učestvovao je sa članovima ronilačkog kluba "Svet ronjenja" u evakuisanju ljudi iz poplavljenih kuća Obrenovca, zajedno sa gorskom službom, vojskom i policijom. Do tog trenutka ronjenje je za njega bilo samo hobi, a onda su mu puna fizička spremnost i obučenost dali krila da spasava živote.

- Drago mi je da sam mogao da učinim nešto korisno. Izbavljajući tuđu decu, mislio sam na svoju - kaže Andrija.

Nakon što je Morava poplavila prigradska naselja Kraljeva, Grdicu i Adrani, kajakaši Ibra su 48 sati proveli u čamcima, izbavivši iz kuća stotinak uglavnom starijih i bespomoćnih građana.

- Nije morao niko da nas zove, jer mi odlično znamo šta nam je dužnost u ovakvim situacijama, a naši članovi su redovni učesnici vežbe spasavanja i pružanja pomoći na vodi - kaže Cveta Gojić, kartista u poštanskom centru u Kraljevu i potpredsednik KK "Ibar".

Poštar Petronije Stanojčić iz pošte 15320 Ljubovija, RJ "Šabac", obuo je čizme, pešačio je kroz vodu do kolena da bi podelio poštu svojim komšijama iz Drinske, Kosovske, Hilandarske i okolnih ulica u Ljuboviji. Kaže da godinama nosi poštu u ovom kraju, da se zbližio sa ljudima i da nije mogao da sedi skrštenih ruku, jer posao mora da se odradi bilo kakvi da su vremenski uslovi.

Radnici "Beograd centra" kao i dva dobrovoljca iz Kabineta, volontirali su u podizanju nasipa u odbrani Šapca, a mnogi su otvorili vrata svog doma za smeštaj najugroženijih. Takođe, dvadesetak poštanskih radnika RJ "Požarevac" dobrovoljno su se prijavili za izgradnju bedema za odbranu grada i termoelektrane Kostolac, kako bi sa svojim sugrađanima ukrotili nabujalu Mlavu.

Oni koji nisu bili na bedemima, samoinicijativno su organizovali humanitarnu pomoć, poput RJ Vranje, PTT muzeja, pošte Donji Milanovac, a mnoga poštanska vozila prevozila su humanitarnu pomoć ugroženima.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    24. maj 2014 | 13:39

    Uzas civili spasili sami sebe goloruki kakva je ovo banana drzava. Da nismo ovako sposoban i pozrtvovan narod ko zna koliko bi bilo zrtvi

  • ja

    24. maj 2014 | 20:02

    nemam pare za bananu skupljam za novu kucu posto od stare skoro nista nije ostalo

  • Ivanjica

    24. maj 2014 | 15:08

    Da slučajno država Srbija nije kriva za ove ,kako stručnjaci kažu, hiljadugodišnje vode koje su pale ? Šta je trebalo? Da svi sede,kao ti, skrštenih ruku i čekaju da ih neko drugi spase? A kada pominješ bananu... Zna se za koga je banana prva asocijacija, pa uzmi jednu, pojedi je i smiri živce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA