LJUDI ZAHTEVAJU: Orden za hrabrog vatrogasca Dejana Lazarevića!

Čak 10.520 građana Srbije zatražilo je, putem Fejsbuka, da hrabri vatrogasac iz Topole, Dejan Lazarević, možda prva žrtva polava - bude odlikovan ordenom. Na profilu "Orden za Dejana Lazarevića" broj "potpisnika" povećava se iz minuta u minu

  • 7

Dejan Lazarević (43), vatrogasac iz Topole, pokušao je 15. maja u šest sati ujutru da spase život čoveka koji se od nabujale reke Jasenice sklonio popevši se na poplavljeno drvo. Nesreća se odigrala kraj mosta kojim se iz pravca sela Gorovič stiže u selo Žabare i Topolu. Dejan je, vezan sajlom za vatrogasno vozilo, sa još jednim kolegom krenuo ka drvetu.

- U jednom momentu je hodao, u drugom naglo izgubio tlo pod nogama i pao. Kao da ga je matica odvukla. Skočilo je nas petoro i povuklo sajlu, za koji minut Dejana više nije bilo, rekao je tog jutra svedok događaja Milan Đorđević.

Beživotno telo vatrogasca heroja pronađeno je dan kasnije 300 metara dalje od mosta pored koga je nestao u vrtlogu. Njegova supruga Dragana rekla je tog dana da je njen muž čitavu noć pred smrt spasavao tuđe živote, stoku i imovinu.

- Celu noć je radio, a na most je otišao u vreme kada je trebalo da krene kući. Možda je onako premoren i vreo od trčanja čitave noći ušao u ledenu vodu koja ga je "presekla", možda mu je bilo loše, samo bog zna šta se desilo, rekla je žena vatrogasca pred kojom je borba da na put izvede sina Nikolu studenta i ćerku Nikolinu, srednjoškolca.

Policijski sindikat Srbije predložio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da se vatrogascu Dejanu Lazareviću dodeli Medalja za hrabrost "Miloš Obilić", saopštio je taj sindikat.

Potpisnici peticije na Fejsbuku nisu samo Šumadinci. Reč je o ljudima iz cele Srbije. Aleksandra Dostanić iz Rume podseća da najpre supruzi vatrogasca treba što pre obezbediti penziju.

- Dajte penziju njegovoj zeni! Orden mu nije potreban, znaju svi kakav je on heroj! Dao je svoj zivot,1.000 ordenja nema nikakvu vrednost, kaže Aleksandra iz Rume.

-Večna ti slava Junače- kaže Miodrag Vidović iz Pančeva dodajući da mu je čast što je poznavao Lazarevića.

- Čast mi je da sam te poznavao i neizmerna tuga što više nisi među nama. Molim sve ljude koji imaju bilo kakav uticaj, svako na svoj način, da se Dejanova porodica zbrine i omogući joj koliko toliko normalan zivot - apeluje Vidović.

Na dan sahrane vatrogasca, Nenad Milošević, komandir Vatrogasno- spasilačke brigade Kragujevac zahvalio se za sve što je Dejan Lazarević učinio za Srbiju.

- Hvala ti za humanost i plemenitost koju si iskazao za ovih 17 i po godina stotinu puta. Danas kada su u Srbiji svi heroji, ti si naš heroj nad herojima i simbol borbe za život, rekao je Milošević.

Medalju za hrabrost novog modela, poznatiju kao "Medalja Miloša Obilića", osnovao je 12. jula 1913. godine kralj Petar I, a dodeljivana je za dela velike lične hrabrosti, odnosno za ličnu hrabrost pokazanu na bojnom polju tokom kratkog, ali pobedonosnog rata sa Bugarskom 1913. godine. Medalja je dodeljivana u dva stepena, zlatna i srebrna medalja.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA