Uhapšen prvi srpski Anonimus, otkrivena cela grupa!

Pripadnik “srpske ćelije” Anonimusa osumnjičen da je pokušao da upadne na više sajtova državnih institucija. Nakon hapšenja otkrivena cela grupa, tvrdi tužilac za visokotehnološki kriminal

  • 1

Pripadnik “srpske ćelije” hakerske grupe Anonimusi G. V. uhapšen je zbog sumnje da je pokušao da upadne na nekoliko sajtova državnih institucija u toku današnjeg dana, potvrdio je tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković i dodao da je nakon njegovog hapšenja otkrivena cela grupa.

- Takozvana ćelija Anonimusi Srbija je otkrivena i nastavlja se dalje sa radom na otkrivanju i ostalih članova, krivičnih dela i samih dokaza - rekao je Stamenković.

On je objasnio da je istraga pokrenuta čim je primećen pokušaj upada na te sajtove, pa je za svega nekoliko sati policija došla do osobe za koju se sumnja da stoji iza napada.

- Ovo je jedna od najbržih akcija koju smo mi i naše kolege ikada obavili, jer smo ih pronašli za veoma kratko vreme. To je malo ko u svetu uradio – rekao je Stamenković.

Hapšenje prvog srpskog Anonimusa dogodilo se samo nekoliko sati pošto su hakeri, potpisani kao Anonimusi iz Srbije, oborili jutros sajt Ministarstva pravde Srbije. U poruci, koju su tom prilikom ostavili na početnoj strani sajta, Anonimusi su pozvali na građanski bunt kako bi se “konačno predmeti izvadili iz fioka”.

Iz policije je saopšteno da se uhapšeni G.V. iz Pančeva tereti za napade na sajtove institucija Vlade Srbije, parlamentarnih stranaka, akademskih institucija i preduzeća, kao i drugih internet prezentacija.

Osumnjičeni je posedovao podatke za oko 800.000 kompromitovanih internet sajtova i bio je član više hakerskih grupa. Njegov stan je pretresen i oduzeta mu je računarska opremu, a on će u zakonskom roku biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu. Prema rečima policije, on je, između ostalog, koristio pseudonime fx0, n.s1k, SunTzu, JohnTheRipper, St.Nicholas, fx0@fx0.name, spider.r0ot i druge.

Osumnjičen je da je uništio, izbrisao, izmenio i učinio neupotrebljivim računarske podatke sa namerom da onemogući i znatno omete rad i funkcionisanje internet prezentacija institucija Vlade Srbije, parlamentarnih političkih partija, akademskih institucija, preduzeća, kao i druge internet prezentacije. A da bi prikrio svoje delovanje, G.V je prilikom kršenja mere zaštite i neovlašćenog pristupa računarima i računarskim mrežama koristio anonimne servise za pristup internetu.

(Telegraf.rs / B92 / Agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA