KAKVU SMO VOJSKU NEKAD IMALI! Pogledajte kako su izgledali manevri JNA! (VIDEO)

Jugoslovenska narodna armija je bila jedna od najjačih oružanih snaga u Evropi, a arhivski video snimci pred vama će vam dokazati i zašto je to bilo tako

  • 81

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija nastala je u plamenu i vihoru Drugog svetskog rata, a njena je vojska bila direktni produžetak partizanske gerile i Narodnooslobodilačke vojske kojom je komandovao Josip Broz Tito tokom tih paklenih godina kada se odlučivalo o sudbini sveta i o sudbini jugoslovenskih naroda u njemu.

Da smo bili ozbiljna država koja se nije libila da obara i američke letelice ako bi povredili njen vazdušni prostor, te da smo smeli svakome da kažemo NE ako je DA bilo protiv naših državnih interesa, jasno je svima i znaju svi koji su živeli u tom dobu u kome smo bili "državetina" umesto poluvazalna banana-republika koja ne može samu sebe da odbrani ni od poplava.

Kao jedan od tri stuba te države, uz komunističku partiju (od pedesetih godina zvaničan naziv je bio Savez komunista) i ideologiju bratstva i jedinstva, kao vezivno tkivo, stajala je slavna Jugoslovenska narodna armija u kojoj su se stapali svi narodi i narodnosti naše bivše domovine, svi radnici i seljaci, sve klase tog društva koje je iskreno težilo da dostigne besklasje.

Nije šala: respektabilna, obučena, opremljena i motivisana kakva je bila, bila bi nepobediva za bilo kog neprijatelja koji bi se drznuo na ponovi Hitlerovu grešku i da pokuša da okupira teritoriju koju se zaklela da će krvlju braniti. Bilo kog neprijatelja osim pete kolone na koju nije računala.

Podeljena na fleksibilne, pokretne i mobilne brigade u sklopu četiri vojne oblasti - beogradske, zagrebačke, skopske i splitske - imala je u svojim redovima i do 680.000 vojnika.

Disciplina je bila od velike važnosti, i znao se red. Znalo se sve ono što se danas ne zna: ko, šta, kada i gde treba da radi. To je bila narodna armija, oružana sila čiji je prvenstveni cilj bila zaštita naroda koji je imao svoju državu. I bila je samokritična. Ako budete pogledali i video snimak priložen ispod, shvatićete o čemu se radi i šta nedostaje danas.

Pogledajte video:

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zalosno...

    29. maj 2014 | 20:50

    Zalosno je sto je nestalo sve sto je nesto vredelo, ne samo vojska nego bukvalno sve. Ja sam sluzio vojsku u Obrenovcu. Eh, kad se setim... Inzinjerijska ceta, moj bato! Kakve su tu sve masine tu bile, kakvi kamioni, amfibije, čamci, remorkeri, mehanizacija, agregati... Čudo jedno! A sad, jedno veliko nista. Prodadose lopovi sve, istopise silne tenkove, sve ode... Ostalo nam 5 i slovima PET helikoptera i radujemo se dvema amfibijama sto nam poslao neko... Mnogo, mnogo zalosno. Meni krivo ko da je neko iz mog dvorista moje stvari odneo. Al nisu svi ko ja. Mnogo je onih sto samo sebe gledaju i lako im je da prodaju ono sto nisu sami stekli. Proklet smo narod....

  • store

    29. maj 2014 | 20:15

    Ne ne. Naslov bi trebalo da bude "Nekada smo imali vojsku". Ovo sto danas imamo nije vojska.

  • Mile

    29. maj 2014 | 21:02

    Tu vojsku su pobedili tj unistili njeni nesposobni generali,i sačica nacionalista iz slovenije,hrvatske i bosne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA