AFERA EPIDURAL: Zašto pojedine trudnice u Srbiji moraju da se porađaju trpeći bolove?!

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično 12.000 dinara, u nekim je besplatna, a u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte se ni ne nudi

  • 30

Epiduralna anestezija nekim trudnicama je pravi luksuz. Dostupna je u pojedinim gradovima, ali mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti, uglavnom o njoj mogu samo da sanjaju.

Primera radi, trudnice u Beogradu u većini porodilišta mogu da računaju na epidural. Jedini problem je što se u nekim ustanovama plaća. Epiduralna anestezija u GAK "Narodni front" košta 12.000 dinara, a većina tog novca namenjena je anesteziologu. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj epidural je besplatan, a tako je i u KBC "Dr Dragiša Mišović".

- Kod nas trudnice dolaze uz uput, a epidural se ne naplaćuje - kažu u KBC "Dragiša Mišović".

Cena epidurala se, uglavnom kreće od oko 10.000 dinara, pa naviše. Republički fond za zdravstveno osiguranje epiduralnu anesteziju smatra za vanstandardnu uslugu, osim u slučajevima kada je medicinski indikovana, odnosno ako je preporuči lekar. Tada je ona za trudnicu besplatna, odnosno ide na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ipak, cenu epidurala zdravstvene ustanove određuju same.

Epidural se, obično, plaća na određeni žiro-račun, a kao dokaz prilaže se uplatnica. Savetuje se da lekarima ne plaćate epidural u porodilištu "na ruke" već da u takvom slučaju obavestite policiju.

Mnoge manje bolnice imaju problem sa nedostatkom anesteziologa, pa samim tim i epidurala jer tada trudnici nema ko da da ovu vrstu anestezije. Anesteziolog obično dolazi po pozivu, ali ukoliko porođaj počne tokom noći, može se desiti da ovu uslugu ne dobijete, čak i ukoliko ste je platili. Zbog ovog problema, mnoga porodilišta uopšte ne nude epidural, pa su žene prinuđene da se porađaju prirodnim putem trpeći bolove.

Kako naglašavaju ginekolozi, da bi epidural mogao da se primeni, neophodno je da pacijentkinja ima normalan mehanizam porođaja, a plod mora da bude u adekvatnom položaju i ne sme da bude krupan. Na epidural mogu da zaborave pacijentkinje koje imaju neki deformitet kičmenog stuba, one koje su preterano gojazne ili imaju visok krvni pritisak.

Epiduralna anestezija se daje na početku porođaja. Potrebno je oko 20 minuta da počne da deluje i nema negativne posledice po bebu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sladja

    30. maj 2014 | 13:16

    Ja sam se sa prvim detetom sa epiduralom poradjala, drugo i trece bez, jer je porodjaj jako brzo isao, nije bilo vremena za epidural. Ovde (Nemacka), je to normalna usluga koja se naravno ne naplacuje. Potpisuje se kao i za sve moguce gde i najmanja sansa postoji da se nesto desi. Moja svekrva je mog muza rodila sa epiduralom pre 35 godina i nista joj ni tad nije falilo. Mogu samo da preporucim.

  • Zdravstvena mafija

    30. maj 2014 | 13:04

    200-300€ košta epidural, možete mi verovati ili ne, ali doživeo, video. Sledeći put snimam i prijavljujem policiji ;)

  • BELA MAFIJA

    30. maj 2014 | 14:04

    Zemlja koja je dno dna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA