JAD I ČEMER: Prizori sa srpskog groblja na Kosovu će vas rasplakati (FOTO)

Iznova porušeni i oskrnavljeni spomenici bili su prizor koji su danas zatekli Srbi koji su obilazili grobove svojih stradalih. Mnogi nisu smeli na grobnim mestima da zapale sveće da ne bi izazvali požar. Kuknjava i jecaji su odzvanjali, nevera da uvek može gore i strašnije...

  • 47

Na Duhovske, letnje, zadušnice u južni deo podeljenog grada na Ibru, više stotina pravoslavnih vernika je i ove godine zateklo stravičan prizor.

U organizaciji Crkvene opštine Kosovska Mitrovica, verni narod iz severnog dela grada, i pridošli sa svih strana, su sa sveštenstvom sabornog hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija autobusima, na svoju odgovornost, bez pratnje obišli groblje koje se nalazi u južnom – albanskom delu grada.

Iznova porušeni i oskrnavljeni spomenici, humke nestale bez traga obrasle korovom, od koga samo oni koji dolaze redovno mogu da pronađu grobna mesta svojih najmilijih. Mnogi nisu smeli na grobnim mestima da zapale sveće da ne bi izazvali požar. Kuknjava i jecaji su odzvanjali, nevera da uvek može gore i strašnije...

Protojerej stavrofor Milija Arsović je rekao “sve ove godine, se nadamo i strpljivo čekamo da naše komšije ispune obećanje i izvrše svoje obaveze, ali slika je jezivija nego prošle godine”.

- Uvek nailazimo na nova nedela, ovo je samo dokaz neodgovornosti institucija južnog dela grada Kosovske Mitrovice i kad god ovaj narod dođe ovde zatekne jad i bedu. Stalno nas ubeđuju da čiste, kose, rade nešto korisno za srpski narod, a pravo stanje stvari je ovo što smo danas zatekli – rekao je Arsović.

Na pravoslavnom groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi i rimokatolici su se sahranjivali do izbijanja ratnih sukoba 1999.godine, od kada se sahranjuju na seoskom groblju u Rudaru kod Zvečana. Do danas groblje je više puta devastirano, a 90 odsto spomenika je polomljeno i oskrnavljeno, kao i grobna kapela.

Sa groblja su pokradena mesingana slova, vazne i ograde koje Albanci i Romi iz južnog dela grada prodaju u staro gvožđe, a ostacima polomljenih mermernih ploča popločavaju dvorišta. Iz ovih razloga učestalo je iskopavanje i prenošenje posmrtnih ostataka na groblje u Rudare i u gradove širom centralne Srbije.

Muslimansko groblje koje se nalazi u severnom, srpskom delu grada, Albanci i svi ostali pripadnici muslimanske konfesije potpuno bezbedno i u svako doba u proteklih 15 godina bez ikakvih problema obavljaju verske obrede i sahrane. Nikada nije bilo meta uništavanja i skrnavljenja i redovno se održava.

(S.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To

    7. jun 2014 | 14:42

    Ovo treba da ide na snn bbc a ne vučić

  • Srbin

    7. jun 2014 | 15:10

    Važno je da mi njihovo održavamo. Fuj gadi mi se na te crve

  • Nino B

    7. jun 2014 | 14:47

    Srpski narod samo katastrofa moze spasiti da se vratimo na staru stazu slave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA