Telefoniranje u vožnji gore od droge i alkohola! (FOTO)

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo "Transport Research Laboratory" otkrilo je da kuckanje SMS-a usporava vreme reakcije za 37%, dok je razgovaranje telefonom daleko opasnije - usporava reakciju za 46%. Poređenja radi, uživanje marihuane usporiće ih za 21, a uživanje u alkoholu - do zakonom dopuštenih granica - za 13 odsto

  • 4

Vozačima koji koriste mobilne telefone tokom vožnje trebalo bi automatski oduzeti dozvolu. Istraživanje je pokazalo da telefoniranje usporava reakcije vozača više nego konzumiranje alkohol i droge.

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo "Transport Research Laboratory" otkrilo je da kuckanje SMS-a usporava vreme reakcije za 37%. Poređenja radi, uživanje marihuane usporiće ih za 21, a uživanje u alkoholu - do zakonom dopuštenih granica - za 13 posto.

Razgovaranje mobilnim telfonom daleko je najopasnije - usporava reakciju za 46%.

Zato sada u Velikoj Britaniji razmatraju drastičnije kazne za one koji koriste mobilni telefon za vreme vožnje (automatsko oduzimanje dozvole na godinu dana i novčana kazna, kao za vožnju u pijanom stanju), a policiju pozivaju na veću budnost i rigoroznije kontrole, piše Daily mail. 

Tokom deset godina, koliko se korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje kažnjava u Britaniji, kazna je porasla sa 30 na 100 funti, ali sud može da odredi kaznu i od 1000 funti. Brojke govore da na Ostrvu gotovo tri četvrtine odraslih osoba ima smarfon.

Tokom 2012. godine u Velikoj Britaniji zabeleženo je 378 saobraćajnih nesreća u kojima je neku ulogu igrao mobilni telefon, u kojima je 548 osoba povređeno, a 17 poginulo.

Što se situacije u Srbiji tiče, ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US i 55/2014), član 28 kaže da:

* Vozač ne sme da koristi telefon, odnosno druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema, odnosno ne koristi, opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

* Vozač ne sme da koristi audio, odnosno video uređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju, niti da preduzima druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom.

* Lice koje se prevozi vozilom ne sme da ometa vozača u upravljanju vozilom, niti da utiče na njega da upravlja vozilom na način kojim se umanjuje bezbednost saobraćaja.

Odredbe stava 1. ovog člana koje se odnose na druge uređaje za komunikaciju ne primenjuju se na vozače vozila Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne agencije, hitne medicinske pomoći i vatrogasne službe, dok upravljaju vozilom prilikom izvršavanja poslova u vezi sa službenom dužnošću, odnosno delatnošću, kao i vozače vozila Ministarstva pravde - Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kada prevoze lica lišena slobode i vozače auto taksi prevoza u obavljanju službene dužnosti.

Kazna predviđena članom 333 je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lela

    10. jun 2014 | 17:32

    ja sam ranije pusila dok vozim dok mi jednom nije ispao zar, bilo je opasno. sadauvek popusim pre voznje, ako bas vozim dugo i pusi mi se stanem sa strane da ispusim.

  • Radovan

    10. jun 2014 | 19:03

    Dodati nulu na postojecu kaznu i stvar je resena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA