POMOZITE: Potrebna joj transplantacija bubrega, država je ignoriše!

Aleksandra Mitrović već godinama čeka da Srbija potpiše ugovor o saradnji sa austrijskom klinikom AKH kako bi otišla na transplantaciju bubrega. Osim potpisa, potrebno joj je i najmanje 80.000 evra, koliko košta sama intervencija

  • 12

Aleksandra Mitrović (32) od 2008. godine pokušava da prikupi dovoljno novca kako bi se podvrgla transplantaciji bubrega. S obzirom na to da pripada grupi rizičnih pacijenata, operacija bi morala da bude obavljena u inostranstvu, a klinika AKH  u Beču prihvatila je njen slučaj. Međutim, kako bi uopšte otišla, potrebno je i da naša država potpiše odgovarajući ugovor o saradnji ("Twinning") sa Austrijom.

- Sa 11 i po godina naglo sam izgubila snagu. U Domu zdravlja u Rušnju su mi davali pogrešnu terapiju, usled cega je došlo do bolova u stomaku. Prebacili su me na Institut za majku i dete na Novom Beogradu. Tamo mi je izvađena krv kada sam došla i utvrdili da su mi svi rezultati normalni, sem krvne slike. Niko od lekara se nije zapitao zašto, već su mi samo uključili transfuziju. Posle samo par sati otkazali su mi bubrezi - počinje priču Aleksandra.

Tek deset godina posle svega što se dogodilo, biopsijom koštne srži utvrđeno je da ima hemolitičku anemiju. Tada je saznala i da su joj bubrezi mogli biti spaseni, da je ta biopsija bila urađena čim se razbolela. Ona, usled neadekvatnog lečenja, gotovo da više ne čuje.

Odlazak na dijalizu je njena svakodnevica. Međutim, nakon nekoliko godina, vene u njenim rukama više nisu mogle da izdrže napor, postale su krte i počele da pucaju. Na klinici u Beču joj je ugrađena fistula, odnosno šant, kako bi mogla da nastavi sa dijalizom koja je održava u životu.

- Prvo sam od 2007. pokušavala da nađem bolnicu koja će me primiti. Sve sam samostalno tražila putem interneta. A od 2008, posle emisije "Plesom do snova", pokušavamo da skupimo dovoljno novca. Samo transplantacija kosta oko 80.000 evra. Ne bih mogla izračunati tačnu sumu jer ni lekari to ne znaju, jer se ne zna kako će teći postransplantacioni tok, kao ni koliko vremena moram provesti u bolnici pre transplantacije - dodaje Aleksandra.

Krajem aprila mesto na kojem joj je ugrađena fistula je počelo da krvari, pa je Aleksandra završila na Kliničkom centru, gde je hitno operisana. S obzirom na to da lekari u našoj zemlji ne mogu da joj pomognu, ona čeka da Srbija potpiše "Twinning" odnosno dokument o saradnji sa Austrijom, kako bi mogla da ode na transplantaciju.

- "Twinning" dokument podrazumeva da me Republika Srbija o svom trošku šalje na lečenje u inostranstvo. On se može potpisati i samo za jednu osobu, odnosno samo za moju transplantaciju. Saznala sam i da Srbija ima budžet od 2,5 miliona evra za slučajeve kao što je moj. U kontaktu sam sa lekarima iz Beča, i nije im jasno zašto mi država u ovako kritičnim situacijama ne potpiše taj dokument - dodaje Aleksandra.

Ne samo što nema potreban dokument, već, kako kaže Aleksandra, Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija da joj refundira dijalize koje je obavila u inostranstvu, iako ima svu potrebnu dokumentaciju. Na internetu se pojavila i peticija u kojoj se navodi da je potrebno sakupiti potpise kako bi se država pokrenula i potpisala jedan dokument koji nekome može spasiti život.

Pomozite Aleksandri da prikupi potreban novac uplatom na žiro-račune. Više informacija o uplatama iz inostranstva možete pronaći OVDE. Sve informacije o njenom lečenju možete pronaći i na Fejsbuk strani Potpis za život.

Aleksandra Mitrović, Banka Intesa

Žiro-račun: 908-16001-87

Devizni račun (sa pozivom na broj): CS73-160-5130200038753-77

Dinarski račun (s pozivom na broj): 51-102-0000356/8

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    12. jun 2014 | 18:50

    Srbijo ujedinimo se jos jednom i pokazimo da mi to mozemo biti i kada nam je najteze i kada nam je najlepse, nekome treba pomoc a to Srbija moze kao sto je mogla i u predhodnih nekoliko godina tako i sada!!

  • Ilija Cvorovic

    12. jun 2014 | 19:10

    Jos dete koje drzava pokusava da ubije jer vozni park i letovanja kostaju...

  • IVAN

    12. jun 2014 | 20:50

    Ljudi dajte neki račun ili broj za sms da skupimo koliko toliko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA