Krivična prijava za Amfilohija i SPC zbog Ostroga

U prijavi se navodi da SPC i Amfilohije narušavaju kulturno-istorijske vrednosti tog manastira. Ranije je više puta javnost upozorena da SPC u Crnoj Gori na starim crkvama i manastirima vrši prepravke koje nisu u duhu crnogorske sakralne arhitekture

  • 26

Crnogorska Uprava za zaštitu kulturnih dobara podnela je krivičnu prijavu protiv SPC u Crnoj Gori i njenog mitropolita Amfilohija zbog Ostroga.

Naime, u prijavi se navodi da SPC i Amfilohije narušavaju kulturno-istorijske vrednosti tog manastira.

Uprava je, kako je saopšteno, utvrdila da se ovih dana na manastiru Ostrog izvode radovi kojima se narušavaju kulturno-istorijske vrednosti tog svetilišta, zbog čega je Osnovnom sudu u Danilovgradu podneta krivična prijava.

Ranije je više puta javnost upozorena da SPC u Crnoj Gori na starim crkvama i manastirima vrši prepravke koje nisu u duhu crnogorske sakralne arhitekture. Prema navodima, na crkvenim i manastirskim fasadama, ali i unutar verskih objekata, građevinskim i drugim prepravkama, pojavljuju se elementi moravsko-vizantijskog stila koji nije karakterističan u Crnoj Gori.

U samim crkvama, takodje, kako je više puta navedeno, oslikavaju se freske kojih ranije nije bilo, a u manastirskim kompleksima obavljaju se komercijalni poslovi, takođe neprimereni tradiciji crkava u Crnoj Gori. Sve to, prema opštoj oceni, narušava kulturno-istorijske vrednosti manastira i crkava u Crnoj Gori, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    11. jun 2014 | 11:44

    Osveta je stroga,zbog starog - Ostroga.Slicni ljudi,ista vera, i dalje se, inat - tera...

  • DD

    11. jun 2014 | 10:40

    GOSPODO PRAVEDNICI. POŠTO VI NE ULAŽETE U MANASTIRE TO RADE VERNICI.

  • Pazarac

    11. jun 2014 | 12:06

    Jedne prilike na ovakvu temu izneo sam svoje misljenje i gotovo se zaprepastio na komentare ljudi. Bila je rec o deljenju Islamske zajednice u Srbiji. Rekao sam da ce po tom istom scenariju doci red na SPC. Nazalost to dolazi. Mi smo ostavili te nazovimo lidere da se sami obracunavaju sa tim. Dok smo mi nastavili da nase verske obrede izvrsavamo negledajuci u kojoj smo Dzamiji. Ovo samo govorim iz najlepse zelje za svenacionalno jedinstvo Pravoslavaca na ovim prostorima jer je to i nama svima u interesu. Kada ih ostavite te vase Verske autoritete da se sami nadglasavaju itd videcete koji radi za BOZIJE milosti ako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA